Riik kavatseb radooni mõõtmise turgu korrastada

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgeimaid radoonikontsentratsioonid mõõdeti pinnasest ja välisõhust Pirita-Koselt ja Astangult.
Kõrgeimaid radoonikontsentratsioonid mõõdeti pinnasest ja välisõhust Pirita-Koselt ja Astangult. Foto: ERR kuvatõmmis

Äsja valmis saanud Tallinna radoonikaart annab geoloogide sõnul tunnistust sellest, et pealinnas tuleb kopsuvähki soodustava gaasi mõõtmisega tõsisemalt tegeleda.

Riik kavatseb radooni mõõtmise turgu korrastada, et tööde tellijad saaksid mõõtmiste tulemustes kindlad olla - praegu on radooni mõõtmise juhendmaterjal soovituslik dokument, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Tallinna keskkonnameti tellimusel ja keskkonnainvesteeringute keskuse rahastusel on valminud kaart, kus 304 uuringupunktist saadud andmed kinnitavad, et pealinnas on mitmeid väga kõrge radooniriski tasemega piirkondi.

Kõrgeimaid radoonikontsentratsioonid mõõdeti pinnasest ja välisõhust Pirita-Koselt ja Astangult, geoloog Valter Petersell soovitab aga Pirita-Kose kandis majasiseseid mõõtmisi teha ja Astangul täiendavatest ehitusplaanidest pigem loobuda.

Keskkonnaministeeriumi kiirgusosakonna peaspetsialisti Krista Saariku sõnul muutub tulevikus kohustuslikuks pinnaseõhu radooni aktiivsuskontsentratsiooni mõõtmine enne hoone ehitamist, et teha kindlaks, milline on hoonealune pinnas. Siseruumide (vajadusel ka pinnaseõhu) radoonimõõtmine viiakse läbi aga rekonstrueerimisel, et selgitada välja, milline on radoonitase siseruumides. Mõõtmised on olulised, et projekteerimisel võetakse vajadusel arvesse radooniohtu vähendavaid meetmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles