Haridusamet aitas rahanappuses lasteaia järjele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaiad on iga aasta lõpul rahahädas.
Lasteaiad on iga aasta lõpul rahahädas. Foto: Mihkel Maripuu

Haridusamet andis oktoobri lõpus rahamurega nende poole pöördunud Tallinna Muinasjutu lasteaiale aasta lõpuni lisaraha, et lasteaed uksi sulgema ega palku maksmata jätma peaks, kuid ameti juht kõhkleb lasteaia direktori juhioskustes.

Muinasjutu lasteaia juhataja Stella Mangus-Puna ütles Postimees.ee’le, et rahapuudus sai lahendatud.

Oktoobri lõpus palus ta haridusametile saadetud taotluses kaaluda kas luba lasteaed 15. novembrist aasta lõpuni sulgeda või eraldada tööjõukuludeks lisaraha 301 400 krooni. Haridusamet kinnitas kohe, et sulgemine ei tule kõne allagi ning lisas, et amet ei allu ultimatiivsetele avaldustele ja hakkab analüüsima, mis on asutuse eelarve puudujäägi tekkimise põhjus.

«Juhtimisvead, arvasid nad, jah. Kui me vestlusel ära käisime, siis konstateeriti fakti, et neid ei leitud,» ütles täna lasteaia juhataja. Mangus-Puna lisas, et kui meedias kära poleks tekkinud, oleks võib-olla asjad kohe normaalselt aetud, nagu tavaliselt. «Meil pole probleemi. Igal juhul on parem, kui lasteaias poliitikat vähem on.»

Haridusameti juhataja Andres Pajula oli lasteaia juhtide juhtimisoskuste osas siiski veel tänagi skeptiline. «Lasteaia juhataja on tegelikult oma tegevuses tekitanud moraalset kahju, külvates paanikat. Mina ütlen ausalt ära, et küsimus on ikkagi juhi kompetentsis. Me peame vaatama, kui juhataja ei saa ülesannetega hakkama, siis juhatajat kas koolitatakse ja ta võtab õppust või mitte.»

«Lahendus sõltub sellest, mis on tema järgmised sammud. Igal inimesel peab olema võimalus oma vigu parandada. Ega me nii karmid pole, et aega ei anna. Aga me ei saa lubada, et järgmise aasta lõpus täpselt samasuguses seisus oleme,» rääkis Pajula.

«Ühtegi palka ei jää maksmata, lasteaed töötab, kommunaalmaksed on makstud,» kinnitas Pajula. «Selge on see, et see vajas täiendavat ressurssi,» nõustus ta. «Kuidas seda antakse, on teine küsimus. Selleks tuli leida allikaid.»

Pajula tõdes, et seoses kulude kokkuhoiu käskkirjaga on kogu haridusvaldkonnal aasta lõpp rahaliselt kitsas. «Aga kui külmarekordeid ei tule, saame hakkama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles