Galerii ja video: küberkelmi luksuskorter on uuesti enampakkumisel

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Idakaarest tõusev päike hiilib magamistuppa, avad tammepuust ornamentidega kaunistatud ukse, kõnnid marmorist trepist alla ja heidad pilgu haudvaiksele merele - nii võis hakata küberkelmi Vladimir Tšaštšini hommik Tallinnas Pirita teel asuvas katusekorteris. Nüüd kuulub korter ühes veel enam kui 140 kinnistu ja mitme luksusautoga riigile, kes vara rahaks teeb.

Pirita 26f on maja, kus elavad mitmed prominentsed inimesed. Tšaštšini endine korter kannab numbrit 74 ja on maja viimasel korrusel. Kortermaja teisel korrusel asub jõusaal ja kolmandal saunakompleks, mis on elanike ühisomandis.

Korterist avanev vaade on lummav. Uksest sisse astudes avaneb vaade Viimsi poolsaarele, köögini jõudes panoraam merele. Läbi kahe korruse ehitatud 200-ruutmeetrise korteri magamistubadest võib näha lauluväljakul asuvat Gustav Ernesaksa kuju, taamal Lasnamäe kortermaju.

Korterist kiirgab pompoossust – kuidas teisiti kirjeldada marmorist treppi ja kullakarva elemente kõikjal vaateulatuses, alates peegli raamist ja lõpetades potiharjaga. Põrandat katab beež plaat, mille kohal säravad Bohemia klaasimeistrite laelühtrid. Uhke on ka köögimööbel.

Kuigi esimesel enampakkumisel häärber müügiks ei läinud, paistab huvilisi olevat. Korteri müügiga tegeleva kutselise maakleri Siim Kabeli sõnul käis korteriga enne alghinna langetamist tutvumas kolm huvilist, kõik eestlased. Kolmest ühel oli tõsisem huvi, kuid tema ootab ilmselt veel hinna langemist. Viimasel ajal on huvi hakanud tundma ka üks välismaalane.

Lisaks kõrgele hinnale tuleb tulevasel omanikul tasuda krõbedad kommunaalmaksed, mis on kohati sama suured kui uuema kahetoalise korteri üür ja jooksevkulud kokku. Suvel tuleb kukrut kergendada 600 euro võrra, talvel lisanduvad küttekulud, mis kergitavad makse suurust veel 200 eurot.

Kui septembris oli korteri alghind 892 900 eurot, siis möödunud nädalal vähendati seda viiendiku võrra, mis tähendab, et uuel enampakkumisel tuleb välja tuleb käia umbes 715 000 eurot. Sel kuul on Tallinnas müüdud kaks miljoni euro ringis maksnud katusekorterit, mis näitab, et sellise hinnaklassiga korterid lähevad turul kaubaks küll.

Prisma Kinnisvarade maakleri Siim Kabeli sõnul saab maakler sellist korterit vahendada võib-olla ainult korra elus: «Eks loomulikult on väga hea sellist asja müüa. Selliseid kortereid tõesti tuleb müüki vähe, sest selliseid kortereid lihtsalt on vähe. Neid on Tallinnas ehk 10 ringis.»

Pirita teel asuv korter on ainult Tšaštšini varanduse jäämäe tipp. Kriminaalasja raames on arestitud 143 kinnistut (millest suurem osa asuvad Tartumaal), kuus sõidukit (nende hulgas Dodge Viper) ning umbes 660 000 eurot.

Süüdistuse kohaselt organiseeris Vladimir 2006. aastast kuni 2011. aasta novembrini DNS Changer-nimelise pahavara väljatöötamist, levitamist ja haldamist, mille abil nakatati vähemalt neli miljonit arvutit umbes sajas erinevas riigis. Pahavara võimaldas kontrollida nakatatud arvutite internetiseadeid, et suunata kasutajaid määratud lehtedele ja aadressidele või takistada teatud veebilehtede külastamist.

Pahavaraga oli võimalik asendada veebilehtede sisu, sealhulgas reklaame ja linke. Kontrollides sel viisil nakatatud arvutite internetiliiklust, oli pahavara haldajatel võimalik suunata arvutite kasutajaid klikkima määratud reklaame, mille eest saadi tasu internetireklaami vahendamisega tegelevatelt äriühingutelt.

Tänavu suvel jäid Tšaštšin ja tema kaaskohtualused riigikohtu otsusega ulatuslikus rahapesus lõplikult süüdi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles