Laste- ja noortefestival muudab muuseumid koolivaheajal mänguväljadeks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud mänguväljad.
Avatud mänguväljad. Foto: Pm

Festival «Avatud mänguväljad» toimub sel aastal sügisesel koolivaheajal 17.–25. oktoobrini esimest korda ning ühendab 16 erinevat muuseumi Tallinnas ja Tartus.

Muuseumide festivalile on oodatud igas vanuses lapsed. Igal vanuserühmal on külastamiseks oma muuseumide mänguväli – kuni viis eakohast tegevust pakkuvat muuseumi. Kõige uudishimulikumatel on võimalik mänguväljas liikuda ka teise linna – Tallinna või Tartu muuseumidesse.

Muusika-aastast lähtuvalt on festivali peateemaks «Heli lainel». Seega on olemasolevaid ekspositsioone võimalik avastada uue nurga alt.

Festivali algataja ja korraldaja Jelena Tšekulajeva sõnul on «Avatud mänguväljade» eesmärgiks pakkuda koolivaheajaks sisukat ajaveetmise võimalust. «Loodan, et koolivaheajal leiavad paljud suured ja väikesed tee muuseumidesse. Festivali raames on muuseumides abiks Eesti illustraatorite kujundatud juhendid, mis suunavad tegevuste ja mängude abil iseseisvalt muuseume avastama. Seejuures oleme mõelnud nii alla kolmeaastaste laste kui ka kuni 18-aastaste noorte peale,» rääkis Tšekulajeva.

Anne Ruussaar, kes katsetas juhendit 11-aastase poja Ottoga Eesti Ajaloomuuseumi tallihoones, leidis, et tegemist on väga lõbusa ja arendava projektiga, mis erineb tavapärasest muuseumikülastusest. «Nii hea on lapsega teha ja rääkida ka midagi muud, kui mida selga-jalga panna ning kas koolitükid on tehtud. Selles mõttes on juhendite abil muuseumi avastamine igati tore tegevus,» ütles Ruussaar. «Meie muuseumikogemus jätkus ka pärast muuseumist väljumist, kui Otto ütles, et ta poleks uskunudki, et maailmas on nii palju erinevaid hääli. Ja siis me kuulasime kuni koduni erinevaid helisid, mürasid ja signaale ning üritasime ära arvata, mis või kes seda parasjagu tekitab,» lisas ta.

Festivali avasündmused toimuvad 17. oktoobril kell 11 Tallinnas Vabaduse väljakul ja Tartus Tartu Kaubamaja laste mänguväljaku juures.

Oma muuseumidest koosneva mänguvälja saab järele uurida festivali kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles