Galerii: setode ehtne praasnik vabaõhumuuseumis

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile toimus Eesti vabaõhumuuseumis juba kuues seto mihklipäiv. Esmaskordselt toimus sügisene praasnik ehtsas setu talus - Vanatalos.

«Õigeusklikud setud peavad mihklipäivä vana kalendri järgi 12. oktoobril. Mihklipäeva praasnikku pühitseti rikkaliku lauaga 2-3 päeva, sellele eelnes palvuste pidamine kirikutes või tsässonates (külakabelites). Üheskoos lauldes ja tantsides ehk kuljatades tähistati põllutööde ja karjaskäimise lõppu,» rääkis ürituse peakoordinaator Elvi Nassar.

Praasnikul sai maitsta seto sööki ja jooki, õppida leelolaulu ja kargust. Laulsid leelokoorid Tallinnast, Setomaalt, Põlvast ja Võrust. Muusikud esitasid rahvuslikke pillilugusid, toimus ka väike mihklilaat.

Üritusele eelnes setokeelne palvus vabaõhumuuseumi setu talus, teenistust pidas Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku preester, isa Sakarias Leppik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles