Savisaar astus üles Tallinna TV otsesaates

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar andis 2015. aasta sügisel pärast talle esitatud kahtlustusi Poska majas pressikonverentsi, milles kinnitas, et on «puhas kui prillikivi».
Edgar Savisaar andis 2015. aasta sügisel pärast talle esitatud kahtlustusi Poska majas pressikonverentsi, milles kinnitas, et on «puhas kui prillikivi». Foto: Sander Ilvest

Tallinna ametist kõrvaldatud linnapea ja Keskerakonna esimees Edgar Savisaar astus täna kell 20.30 üles Tallinna Televisiooni otsesaates «TeleTallinn. Linnapea tund».

Savisaarele sai saate ajal ka telefonitsi küsimusi esitada.

Saadet juhtis Mari Torga.

Küsimusele, kas Savisaare osalemine saates «TeleTallinn. Linnapea tund» ei kvalifitseeru meeri ametikohustuste täitmiseks, vastas täna päeval riigiprokuratuuri avalike suhete juht Ilmar Kahro, et see on Savisaare ja ajakirjanike otsustada, millistes jutusaadetes esineb ametist kõrvaldatud linnapea. «Prokuratuur sellesse ei sekku.»

Harju maakohus rahuldas möödunud kolmapäeval prokuratuuri taotluse ja kõrvaldas Keskerakonna esimehe linnapea ametist põhjendusel, et Savisaar võib hakata oma ametiseisundist tuleneva mõjuvõimuga veenma alluvaid, kes on kriminaalasjas võimalikud tunnistajad, andma teda õigustavaid ütlusi.

Savisaart kahtlustatakse neljas altkäemaksu võtmise episoodis, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist, kruntide vahetamist ja hankemenetlust.

-----------------------------------------------------------

Postimees vahendas Savisaare teleesinemist tekstina.

Segadus tänase saate nime ümber, mille põhjustasid telekanali viimased pressiteated ja info selle koduleheküljel, lahenes saate eetrisse minekuga: täna nägid vaatajad siiski «TeleTallinnat».

«Tere Tallinn, tere Eesti, siin ma jälle olen,» ütles Savisaar sissejuhatuseks.

Küsimusele, kuidas on tervis, vastas Keskerakonna esimees: «Tervis on hea.»

Kohe tulid jutuks kevadised sündmused, kui Savisaar sattus lihasööjabakteri tõttu haiglasse, millele järgnesid jala amputeerimine ja kooma. «Vahepeal oli selline hetk, kus teatati, et ellujäämisprotsent oli kümme protsenti,» ütles Savisaar. Rääkides koomast, lausus ta: «Minul olid päris ilusad unenäod. Kohati prohvetlikud.»

Saatejuht tundis huvi, kellega on nüüd viimaste uudiste valguses Savisaare puhul tegemist. Kas uisuliidu presidendi, ametis oleva või ametist kõrvaldatud Tallinna linnapeaga? «Ma olen linnapea eksiilis. Minu volitused on peatatud,» vastas Savisaar.

Rääkides Hundisilma talu läbiotsimisest, ütles korruptsioonis kahtlustatuna Keskerakonna esimees, et püüdis kaitsepolitsei (kapo) ametnikele selgitada, et tahab pressiga rääkida. «Aga seda ei soovitud.» Samuti lisas ta, et ei heida fotograafidele ette tolle päeva põhjalikku fotokajastust. «Andke paparatsodele andeks. Nemad ei tea, mida nad teevad.»

Savisaare sõnul on teda ümbritsev korruptsiooniskandaal poliitiline vandenõu. «IRL on väike, aga neil on oma roll.» Lisaks väitis ta, et kapo on kogu selle skandaali taga.

«Vaadake, kriminaalasja algatamine on väga lihtne. Minu vastu on algatud rohkem kui kümme asja, aga mitte ükski pole jõudnud kohtusse,» mainis ametist kõrvaldatud Tallinna linnapea.

Samuti tuli Savisaar lagedale väitega, et praegune kapo peadirektor (Arnold Sinisalu - toim) siirdub peagi teisele ametikohale.

Taaskord räägiti Savisaare kõrvaldamisest Tallinna linnapea ametist. Keskerakonna esimees avaldas lootust, et õiguskantsler pöördub ses asjus riigikohtu poole.

Samuti arutati elektrihindu. Savisaare arvates täidetakse kõrgete elektrihindadega riigieelarvet. Siinkohal tõi ta eeskuju Tallinna linnaeelarve, mis on tema sõnul hästi koostatud.

Sotsiaaldemokraatide plaan, et riik tõstaks tulumaksuvaba miinimumi 400 euroni, on Savisaare hinnangul samasugune nagu ekspeaministri Andrus Ansipi lubadus viia Eesti 15 aastaga viie Euroopa rikkaima riigi hulka.

Veel rääkis Savisaar saates, et omavalitsused on finantsiliselt keerulises seisus.

Arutleti ka suvel meedias palju arutatud liitu sotside ja Keskerakonna vahel. Savisaar pakkus liidu ebaõnnestumise põhjusena välja, et Reformierakond hirmutas kuidagipidi Ossinovski ära.

Niisamuti lubas Keskerakonna esimees seista tavainimeste eest, isegi kui ta ei ole enam linnapea.

Tallinna kampaaniat jagada tasuta kartulit ja küttepuid õigustas ta ning noomis meediat, et too pilkas linna abiaktsiooni.

Vast saate muhedaim hetk, vististi televaataja jaoks, oli, kui saatesse helistas proua ja küsis: «Kuidas te saate selles saates esineda linnapeana, kui te pole praegu linnapea?» Mille peale vastas Savisaar: «Võtke kohtumäärus ette ja uurige seda. Muidugi olen ma linnapea.»

Järgmine televaataja küsimus puudutas Savisaare arvamust pagulasteema kohta. Savisaare jutust tuli välja, et ta mõistab neid, kes soovivad pagulasi vastu võtta. «Võib olla on neil õigus.» Samas küsis ta: «Miks me ei räägi, et sajad tuhanded lahkuvad Eestist? Valitsus peaks tegelema eeskätt oma inimeste heaoluga. Valitsus on unustanud Eesti inimesed.» Savisaar tunnistas siiski, et on vaja tegeleda ka pagulaskriisiga. «Nende (põgenike - toim) hädad on vaja ka lahendada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles