«Pealtnägija»: munitsipaalpolitsei laustrahvib elurajoonides

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Munitsipaalpolitsei teeb laustrahvimist elurajoonides, kus ajalooliselt oma kodu ees parkima harjunud autoomanikud saavad süsteemselt trahvi, teatas «Pealtnägija».

Üks värske näide on 96-korteriga Sõpruse 220, kus maja ees kõnnitee servas ei jätku kohti ja inimesed on aastakümneid autosid jätnud muruplatsi serva. Selle nädala alguses said kõik selle eest 20-eurose trahvi, mõned mitu päeva järjest. «Kolm päeva järjest on mupo käinud ja trahve teinud,» kirjeldab majaelanik Priit Gradov, kelle meelest on tegu Tallinna linnavalitsuse jokkskeemiga, et raha teenida. Nimelt, ametlikult on tegu tõesti linna haljasalaga, kuid autosid on sinna pargitud juba aastakümneid ja igal õhtul teevad seda tuhanded mustamäelased.

«Kuhu me autod panema peame, nööriga üles riputama või? Linna seisukoht on, et sõidutee ääres olev meeter porist ja mudast maad on haljasala, kus lapsed võiksid mängida. Kui mupo käest uurisime, miks nad seda teevad või kuhu inimesed parkima peavad, siis ütlesid, et tellimus tuli linnavalitsusest ja nemad ei saa midagi teha. Samas on neil väga hästi välja uuritud, milline osa majaesisest on linna maa ja milline mitte ning korteriühistule kuuluval maal võivad autod parkida kus iganes,» resümeerib Priit ametnikega peetud kirjavahetust.

«Alguses käis mupo ainult õhtuti trahve tegemas. Kui majarahvas sekkus, siis jooksid nad minema. Kui ta on seaduse esindaja, miks ta ära põgeneb, kui õiget asja teeb?» imestab Priit. «Nüüd aga on nad kavalamad ja käivad varahommikul, kui inimesed veel magavad.»

Mupo peadirektori Raik Saarti sõnul ei käi mingit erilist kampaaniat ega esitatud tellimust, vaid enamasti reageeritakse konkreetsele kaebusele. «See töö käib pidevalt. Meie kui korrakaitseorgan peame jälgima, et kõik täidaksid seadusi ja linna nõudeid. Me võiks vaadata läbi sõrmede, aga see pole ka hea lahendus. Samast aknast vaatab välja inimene, kellel autot pole, ja on samuti nördinud, mille eest meile palka makstakse, kui autojuhid omavolitsevad haljasalal – tulge lööge kord majja!»

Aga kuhu peaksid inimesed oma kodu juures parkima? «Ma ei oska vastata. Seda peab ise vaatama, kuhu parkida saab,» ütleb Saart, kelle meelest peaksid korteriühistud ise parkimiskohtade nappuse probleemi lahendama.

«Nad peaksid ise pöörduma linnaosa valitsuse poole ja ise vastava koha välja ehitama. See nõuab muidugi natuke raha ja asjaajamist, aga nad teevad parkla ära ja kaklused on kadunud. Probleem on just selles, et korteriühistud ei saa ise kokkuleppele, sest elanikud, kellel autosid pole, ei ole nõus parklasse investeerima.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles