Elanike võit: Veerenni raudteeülesõit jääb alles

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luite asumi elanikud on raudteeülesõidu säilitamiseks korraldanud meeleavaldusi ja kulutanud kohtuuksi. Vähemalt esialgu jääb ülesõit alles.
Luite asumi elanikud on raudteeülesõidu säilitamiseks korraldanud meeleavaldusi ja kulutanud kohtuuksi. Vähemalt esialgu jääb ülesõit alles. Foto: Andres Haabu

Puuduliku dokumentatsiooni tõttu ei anna Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) kommunaalametile Tallinna Luite asumit kesklinnaga ühendava raudteeülesõidu lammutusluba.

See omakorda tähendab seda, et linnavalitsus ei jõua oktoobri lõpuks ülesõidu sulgemistöödega valmis ning jääb ilma eurorahadest, mida oleks raudteeohutuse suurendamise eest võinud saada.

«Järvevana tee – Tehnika tänava ühendustee projektlahenduse kohaselt oli ette nähtud sulgeda Veerenni tänava raudteeülesõit 2012. aasta lõpus, kuid tulenevalt Luite asumi elanike soovist säilitada Veerenni tn raudteeülesõit senisel kujul, jäeti see avatuks. Kuna tegemist on Euroopa Liidu struktuurifondidest rahastatava välisprojekti raames elluviidava tegevusega ning projekti partnerite seatud tingimuste alusel kohustuse võtmisega, lepiti nii struktuuritoetuse andja kui ka kõigi seotud osapoolte vahel kokku, et projekti rahastamisotsust pikendatakse kuni 31.10.2015,» seisab linnavalitsuse dokumendi seletuskirjas.

Esialgu tahtis linn ülesõidu sulgeda juba 2013. aasta sügisel, kuid et valimised olid ukse ees ja kohalikud elanikud hakkasid jõuliselt protestima, siis lükati sulgemine kaheks aastaks edasi.

Tänavu suvel tehti riigihange ülesõidu sulgemiseks vajalike tööde tegija leidmiseks ning edastati dokumentatsioon kõikidesse vajalikesse instantsidesse.

Viimasel hetkel selgus, et varasemad load ja kooskõlastused on muutunud kehtetuks, sest kahe aasta jooksul alates ehitusloa saamisest ei olnud ehitustöid alustatud. Tänavu 28. augustil esitati ehitusloa taotlus ülesõidu täielikuks lammutamiseks. TJA saatis selle ka Luite Seltsile arvamuse avaldamiseks.

«Selle peale laekus Luite Seltsi esindava advokaadibüroo Sirel ja Partnerid OÜ poolt kaebus muu hulgas linnaplaneerimise ameti väljastatud projekteerimistingimustetühistamise ja Tallinna linna toimingu (Veerenni tänava raudteeülesõidu sulgemisele suunatud otsuste ja toimingute tegemine) õigusvastasuse kohta ning nõudmisega keelata Tallinna linnal ilma asjaomast haldusmenetlust läbi viimata ja haldusakti koostamata Veerenni raudteeülesõidukoha sulgemine. 23. septembril informeeris TJA telefoni teel, et enne 30. septembrit lammutusluba ei väljastata, kuna lammutusloa eelnõu on esitatud Luite Seltsile arvamuse avaldamiseks,» kirjeldas kommunaalameti juhataja Ain Valdmann eelnõu seletuskirjas sündmuste käiku.

«Linn on seisukohal, et kui TJA ei väljasta ülesõidu lammutusluba hiljemalt 7. oktoobriks k.a, ei ole võimalik ehitustöid tulenevalt ehitustööde mahukusest tähtaegselt lõpetada, s.o projekti «Ülemiste liiklussõlme rekonstrueerimise II etapp» abikõlblikkuse perioodi lõpuks, 30. oktoobriks 2015,» tõdetakse linnavalitsuse dokumendis.

Kuna linn võib ülesõidu sulgemise eest saada olnud ligi 700 000 eurost nüüd suu puhtaks pühkida, pole neil lähiajal ka mingit huvi ülesõidu sulgemiseks.

Luite asumi elanikke kohtus esindanud Kristel Valk advokaadibüroost Sirel & Partnerid ütles, tegemist on küll hea uudisega, kuid see ei anna kindlust, et tulevikus ülesõitu jälle sulgema ei hakata. Selle kinnituse saamiseks tuleb tema sõnul veel tööd teha.

«Oleme algusest peale olnud seisukohal, et linn ei tohiks võtta vastu niivõrd olulisi otsuseid ilma asjakohast menetlust läbi viimata ja asjaosalisi ärakuulamata. On rõõm tõdeda, et ka linn on sellest aru saanud ning õigusvastaseid toiminguid ei jätkata. Loodan, et edaspidi võetakse planeerimisotsuste vastuvõtmisel arvesse ka kogukonna arvamust,» ütles Valk Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles