Fotod: Vaskjalas avati täna kolm kalapääsu

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaskjala hüdrosõlmes avati täna kolm kalapääsu. Kalapääsude rajamise eesmärk oli parandada Ülemiste järve valgalal asuvate jõgede bioloogilist mitmekesisust ja elukeskkonda ning seeläbi kogu jõestiku seisundit.

Projekti kogumaksumus ulatus üle 350 000 euro ning see valmis AS-i Tallinna Vesi ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse koostööna. Kalapääsud rajati Sae, Vaskjala ning Kaunissaare paisudele. Vaskjala ja Sae kalapääsu projekti kaasfinantseeris Ühtekuuluvusfond 180 000 euro ulatuses.

ASi Tallinna Vesi poolt projekti vedanud Sven Milleri  sõnul oli kalapääsude rajamise eesmärk kalade rändetingimuste parandamine ja seeläbi Ülemiste järve valgala jõgede vee kvaliteedi kui ka seal elutsevate kalade liigilise kooseisu ja populatsiooni suurendamine. «Oleme tänaseks juba näinud, et kalad kasutavad kõiki kolme pääsu nii üles- kui allavoolu ujumiseks. Seega võib tänaseks projekti juba lugeda kordaläinuks,» märkis Miller.

Kalapääsud on rajatised veehoidlate paisudel, mis aitavad kaasa kalade rändele mööda vooluveekogu. Tänu pääsude rajamisele paranevad eelkõige sealsete kalade elutingimused ning nad saavad takistusteta rännata sigimis-, talvitumis- ja kasvualade vahel. Kalapääsude olemasolu on äärmiselt oluline, et neis vooluveekogudes säiliksid elujõulised kalapopulatsioonid.

Tallinna linna peamiseks joogiveeallikaks on Ülemiste järv. Täiendava veevaru saamiseks on Tallinna Vesi rajanud ulatusliku veehaardesüsteemi, mille moodustavad jõgedele ehitatud hüdrosõlmed, veehoidlad ning neid ühendavad kanalid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles