Edgar Savisaar kaalus Hundisilma müümist, kuid korraldab seal hoopis riituse

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hundisilma talu
Hundisilma talu Foto: Meelis Meilbaum

Savisaar kaalus Hundisilma talu müümist, kuid otsustas seal korraldada hoopis puhastusriituse, et kaitsepolitsei ametnikest «määrdunud» talu puhastada, kirjutab Pealinn.

Savisaar kirjutab tänases linnavalituse väljaandes Pealinn, et eriti huvitasid kaitsepolitsei ametnike Hundisilmal toimunud läbiotsimise käigus arhiivid ja raamatukogu, mida põhjalikult läbi tuulati. Kui aga inimesed arvavad, et see Edgar Savisaarele kuidagi kerge sündmus oli, siis nii see ei ole.

«Määritud tunne oli, kui see seltskond Hundisilmalt lahkus. Nagu oleks röövlid käinud!» kirjeldab Edgar Savisaar. « Segamini paisati raamatukogu, kaasa viidi minu fotoalbumid ja pildid. Mis muud see oli, kui mitte Hundisilma rüvetamine.»

«Kapo käsutusse läksid ka minu tuttavate tüdrukute telefoninumbrid. Milleks neil seda vaja oli, ei saa aru. Loodan, et ei hakka öösiti helistama ja sõnumeid saatma,» lisas Savisaar.

Kaalus talu müümist

«Istusin sel õhtul veel kaua ja mõtlesin, mida peale hakata. Esimene mõte oli, et müün Hundisilma maha ja kolin Tallinnasse elama. On lähemal kohtumajas käia, mis polegi väike asi, arvestades, et Annus käis kohut kaheksa aastat. Aga mõned mu sõbrad juhtisid tähelepanu sellele, et Hundisilmast on saanud sümbol ja ajalugu, millest ei tohiks loobuda,» kirjeldab Edgar Savisaar läbiotsimise järgseid emotsioone.

«Mis saab Hundisilmast? Saate ise aru, et ebamugav on elada nõnda rüüstatud kohas, kus käidi peaaegu vargil ja tassiti kõik laiali, ilma pererahvalt luba küsimata. Ma arvan, et Hundisilmal peab tegema puhastusriituse, mis kaotaks need jäljed, mida kutsumata külalised kaasa tõid,» kirjutas Savisaar artiklis. «Muidugi on palju inimesi, kes tahavad näha rüüstatud Hundisilmat. Mõelge sellele, kui palju ainuüksi ajakirjanikke ja fotograafe on käinud ukse taga. Hundisilma uksed on vaja lahti teha, kõik külalised on teretulnud. Teeme sellel sügisel ühe Hundisilma puhastamise päeva, nii nagu toimuvad kevadtalgud.»

Linnapea eksiilis

Eeluurimiskohtunik kõrvaldas Edgar Savisaare ametikohustuste täitmisest, kuid endine meer leiab, et see ei muuda midagi. «Kas tõesti keegi arvab, et ametikoht mõjutab kedagi? Kuulatakse mitte linnapead, vaid Savisaart, ja see mõju ei kao kuhugi,» selgitas Savisaar. «Niisiis olen linnapea eksiilis, nagu Otto Tief oli Stockholmis Eesti eksiilvalitsuse peaminister.»

Harju maakohus rahuldas möödunud kolmapäeval prokuratuuri taotluse ja kõrvaldas Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare linnapea ametist.

Savisaart kahtlustatakse neljas altkäemaksu võtmise episoodis, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist, kruntide vahetamist ja hankemenetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles