Tallinna loomaaeda jõudis iidne mageveekala

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilpsoomuskala.
Kilpsoomuskala. Foto: Inari Leiman / Tallinna loomaaed

Kesknädalal jõudis loomaaia ekspositsiooni üks iidseimatest mageveekaladest, Malai saarestikus ja Austraalias elutsev eriti ohustatud liikide kategooriasse kuuluv kilpsoomuskala. Eraisiku kingitud kala ujub nüüd väikese troopikamaja suurimas akvaariumis koos jõeraidega.

Alates pühapäevast jalutab lumeleopardikutsikas koos emaga taas suures ekspositsiooniaedikus, nii et kõigil, kes soovivad tema nimekonkursist osa võtta, on võimalus ta oma silmaga üle vaadata. Tõsi, aedikusse patseerima saabuvad ema-poega alles hilisel pärastlõunal, sest hommikune aeg kulub pesakastis magamisele.

Kesknädalal sündis poeg kääbusmarmosettide peregrupis, neljapäeval sai jõerai maha kuue pojaga ja ilmavalgust nägi ameerika piisoni emane vasikas. Kolm maikuu esimeses pooles koorunud vöötkakupoega paigutati külastajate ette kakuliste ekspositsiooni.

Laupäeval tabati loomaaias paterdamas valge muskuspart. Kui tema omanik välja ei ilmu, läheb ta elama laste loomaaeda. Staažikas valge kodukits Leenu aga kolis põnnide rõõmuks Rannamõisa lasteaeda. Tuvilat rünnanud Tabasalust toodud kanakull saab rõnga jalga ja pääseb tagasi loodusesse.

Sellel nädalal koolitasid Maailma Looduskaitseliidu (IUCN) punaste nimestike (Red List) spetsialistid Caroline Pollock ja Catherine Sayer loomaaia keskkonnahariduskeskuses Eesti liigieksperte, teadus- ja riigiasutuste esindajaid. Ligi 30 kursusel osalenut lihvisid oma oskusi liikide ohustatuse määramisel rahvusvaheliselt tunnustatud metoodika järgi ja omandasid rahvusvahelise sertifikaadi. Treeningkursuse korraldajaks oli keskkonnaamet koos Tallinna loomaaia ja SA Lutreolaga, toetas keskkonnainvesteeringute keskus.

1. oktoobril toimus loomaaia looduskooli huviringide avaaktus. Tänavu on huviringidesse registreerunud üle 250 lapse. Ringidesse on veel üksikuid vabu kohti.

Loomaaialoomadele kõrvitsate kogumise üleskutsele on rõõmustavalt palju reageerijaid: kohale on toodud juba ligi 450 kõrvitsat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles