Kiek in de Kök kutsub teemapäevale Vene võimuperioodist Eestis

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter I ausammas
Peeter I ausammas Foto: Linnamuuseum

Laupäeval, 3. oktoobril toimub muuseumis Kiek in de Kök ja Bastionikäigud (Komandandi tee 2) teemapäev «Kannatuste viimsel piiril. Tallinna piiramine ja alistumine 1710», millega tähistatakse Tallinna Vene vägedele kapituleerumise 305. aastapäeva.

1710. aasta suve lõpuks oli Põhjasõda kestnud juba rohkem kui kümme aastat. Vene väed olid vallutanud suurema osa Eesti- ja Liivimaast ning jõudsid augustis Tallinna alla. Hoolimata Peeter I lubadustest säilitada Tallinnale alistumise korral kõik linna senised õigused, otsustasid raad, gildide esindajad ning Toompeal asuv Rootsi garnison eesotsas asekuberner Dietrich Friedrich von Patkuliga piiramisele vastu panna. Õnnetuseks puhkes samal ajal katk, mis tegi sõja tõttu ülerahvastatud linnas julma hävitustööd, nii et mõne nädalaga suri üle poole elanikkonnast. Abivägesid ei saabunud, toit lõppes, vett ei jätkunud, katk laastas nii linnakodanikke kui sõjaväge. Septembri lõpuks oli selge, et olukord on lootusetu ja vastupanu jätkamiseks puuduvad igasugused võimalused. 29. septembril 1710 allkirjastati Tallinna lähistel Harkus kapitulatsioonileping ning samal päeval marssisid venelased linnaväravatest sisse. Tallinna ajaloos algas 1710 – 1918 kestnud Vene võimuperiood.

Teemapäeva kava:

Kell 12 Loeng-näitusetutvustus «Mägesid ja orge luues. Kindlustustööd Tallinnas Rootsi võimuperioodi lõpul 1686 – 1710» (Ragnar Nurk)

Kell 13 Loeng «Kannatuste viimsel piiril. Tallinna piiramine ja alistumine 1710» (Toomas Abiline)

Kell 14 Ekskursioon Ingeri ja Rootsi bastionidel ning maa-alustes käikudes (Aet Laast)

Osalemine muuseumi sooduspiletiga: kaks loengut kolm eurot, ekskursioon bastionidel ja käikudes 3.50.

Palutakse loengutele ja ekskursioonile eelnevalt registreeruda tel. 644 6686 või e-kirjaga aadressil kok@linnamuuseum.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles