Fotod: linnavalitsus kolis Hundisilmale?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kella 12.30 paiku oli ametist kõrvaldatud linnapea Edgar Savisaare Lääne-Virumaal asuva kodu esine parkla täis autosid, mis kuuluvad abilinnapeadele.

Enne kella 13.30 väljusid külalised Hundisilma talust. Postimehe fotograafi sõnul olid kohal kõik abilinnapead - Taavi Aas, Kalle Klandorf, Mihhail Kõlvart, Eha Võrk, Merike Martinson ja Arvo Sarapuu. Lisaks ka linnavalitsuse nõunik Liina Oja, linnapea nõunik Moonika Batrakova, linna avalike suhete direktor Ain Saarna ja linnapea abi Jekaterina Fedkina. 

Taavi Aas ütles ajakirjanikele, et tööasju üldse ei räägitudki. Räägiti Savisaare tervisest. 

Humaansuse akt

«Võtkem seda kui inimlikku ja solidaarsuse akti, sest ei ole kellelegi saladus, et Edgar Savisaare tervislik seisund on nagu on. Ma julgen öelda, et Tallinna linnavalitsuses töötavad inimesed, kellel ei ole inimese saatus üldse mitte ükskõik. See oli humaanne akt minna korraks inimesele toeks,» selgitas Ain Saarna. 

Saarna sõnul on Savisaar vapper. «Ta pakkus teistele kohvi. Ega inimese sisse ei näe, aga vähemasti ta näib vapper. Ilmselt viimane sondeerimine läks ka hästi,» lisas Saarna, kes kinnitas samuti, et tööasjadest ei räägitud.

«Ärgem tõlgendagem seda kui töökoosolekut.»

Saarna sõnul ei leidnud linnavalitsuse töötajad Savisaare külastamiseks paremat aega. «Täna kell 16 algab volikogu istung ja linnavalitsus on paratamatult sellega seotud kuni hilisõhtuni.» 

Harju maakohus rahuldas eile prokuratuuri taotluse ja kõrvaldas Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare linnapea ametist. 

Aas rääkis eile, et Savisaarel ei ole kehtestatud linnavalitsusse sisenemiskeeldu. Linnapea nõunikud töötavad linnavalitsuse heaks ja nende töö jätkub, ütles Aas.

Savisaare kaitsja Oliver Nääs ütles täna Postimehele, et võtab veidi aega, et Savisaare kõrvaldamist puudutav määrus edasi kaevata. Selleks on tal kümme päeva. 

«Me kindlasti kaebame selle edasi esimesel võimalusel, aga minu siht on suunatud kaebuse kvaliteedile, mitte sellele, et see kindlasti homme välja läheks,» rääkis Nääs, kes lisas, et tahab kasutada ära kogu ettenähtud aja. 

Nääsi sõnul jõuab  Savisaare ametist kõrvaldamise vaidlus tõenäoliselt riigikohtuni välja. «Kui riigikohus peab vajalikuks ka selle ette võtta, siis üldine ajaraamistik võiks olla pool aastat kuni üheksa kuud (mil jõutakse otsuseni – toim.),» andis Nääs esialgse hinnangu. 

Taavi Aas ütles eile, et praegu ei pea linnavalitsus vajalikuks uue linnapea määramist või ühe abilinnapea juurdevõtmist. 

Võib mõjutada ametnikke

Riigiprokurör Laura Vaik nentis, et prokuratuur kaalus taotlust esitades tõsiselt selle vajalikkust ja põhjendatust. «Hindasime tõendeid, kriminaalmenetluse kahjustamise riske, arvestamise kriminaalmenetluses ilmnenud asjaolusid. Kuriteoepisoodides, milles Edgar Savisaart kahtlustatakse, on tunnistajateks Tallinna linnavalitsuse ametnikud, kes saavad otse või vahendatuna linnapealt korraldusi. Leiame, et tunnistajate mõjutamise vältimiseks on linnapea ametikohalt kõrvaldamine vajalik ja põhjendatud. Õiguskaitseasutusena on meie ülesanne tagada tunnistajatele võimalus mõjutusteta ütluste andmiseks.»

Savisaart kahtlustatakse neljas altkäemaksu võtmise episoodis, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist, kruntide vahetamist ja hankemenetlust.

Lisaks Savisaarele ning nii altkäemaksu andmisele kui võtmisele kaasaaitamises kahtlustatavale Kallole esitati kahtlustus veel viiele inimesele, kel lasub kahtlus altkäemaksu andmises või vahendamises. Kahtlustuse said Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik ja endine tipp-poliitik Villu Reiljan, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg ning ettevõtja Alexander Kofkin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles