Abilinnapea ajas volikogule puru silma

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu 30. mail nägi väidetavalt viletsas seisukorras olnud haljasala välja niisugune.
Tänavu 30. mail nägi väidetavalt viletsas seisukorras olnud haljasala välja niisugune. Foto: Ingvar Pärnamäe

Segadused Kristiine turu rajamise ümber on muutunud anekdootlikuks ning meenutavad Nõukogude aega, kui inimene nägi ühte, aga kuulis hoopis midagi muud.


Selles vaimus kulges abilinnapea Taavi Aasa turuteemaline sõnavõtt linnavolikogu möödunudneljapäevasel istungil. Kõigepealt püüdis abilinnapea kuulutada valeks Kotkapoja tänava elanike protestikirja, millele oli alla kirjutanud 78 tulevase turu naabrusse jäävate majade elanikku.

«Asi puudutab ühte kirja, mis saadeti nii mulle kui ka ajakirjandusväljaannetele. Üks väljaanne selle kirja ka avaldas. See kiri oli väidetavalt koostatud Kotkapoja 4 elanike poolt. Ja sellele järgnevalt, paar päeva hiljem sain ma ühe teise kirja, millele on alla kirjutanud samuti Kotkapoja 4 elanikud, kes ütlevad seda, et need allkirjad on seal antud tõenäoliselt suvel, kui oli ühistu koosolek, kus midagi sellist, nagu seal kirjas väidetakse, ei arutatud. Ja need inimesed on ääretult nördinud, et nende allkirju on niimoodi ära kasutatud,» kuulutas Aas uhkelt.

«Tsiteerin: «Elanikelt küsiti arvamust, kas nad soovivad turgu. Elanikud andsid oma hääle turu rajamise poolt tingimusel, et turg oleks korralik, puhas ja et sealt oleks võimalik osta kodumaiseid aia- ja põllumajandussaadusi ning käsitööd. Muid turuga seonduvaid küsimusi sellel koosolekul ei arutatud. On kahetsusväärne, et lisati ühistu koosolekul osalenud elanike allkirjaleht sellisele kirjale, nagu teile 14.10.2010 saadeti.» Siia on alla kirjutanud Kotkapoja 4 elanikud,» rääkis Aas linnavolinikele.

Abilinnapea jättis targu lisamata, et sellele kirjale olid alla kirjutanud vaid kaks elanikku, nagu ta hiljem Postimehele tunnistas. Aas vaikis maha ka selle, et peale Kotkapoja 4 elanikele olid protestikirjale alla kirjutanud ka 47 Kotkapoja 2 maja elanikku, kelle allkirjade ehtsuses pole põhjust kahelda.

Kotkapoja 4 ühistu juhatuse liige Hans Uibo ütles otse, et Aasa jutu ja tema tsiteeritud kirja näol on tegu pahatahtliku jamaga. Ka Aasa tsiteeritud kirja autor on ühistule teada. Paraku polevat too saanud ühelgi üldkoosolekul oma allkirja kuhugi anda, sest sel ajal, kui toimus ühistu asutamise koosolek (mis on seni jäänud ainsaks koosolekuks), ootas tema korter alles ostjat.

Uibo sõnul olevat kirja autor aga seotud Kristiine linnaosavalitsusega. «Ilmselt tema käest siis küsiti, et kuule, sõber, millele sa alla oled kirjutanud, ja ta hakkas suure ehmatusega tagasi ajama. Aga et ta sihukest jama ja valet hakkab ajama, seda küll ei osanud oodata,» lausus Uibo.

Aas kinnitas vastuses turu asjus esitatud arupärimisele ka seda, et turu alla jääv haljasala on hooldamata. Sellele vaidlevad vastu nii Uibo kui ka teine ühistu juhatuse liige Ingvar Pärnamäe, samuti Kotkapoja 2 maja elanik Indrek Reile. «Mina küll ei mäleta, et sellel haljasalal midagi viga oleks olnud. Ja minu aknad on just sinnapoole,» ütles Reile.

«Haljasala kasutasid asotsiaalid ja muud isikud kogunemiskohaks ja alkoholi tarbimiseks. Sellest tulenevalt oli haljasala pidevalt lagastatud, muru tallatud ja istepingid lõhutud. Kristiine linnaosa valitsuse kulutused haljasala hooldamiseks olid ebaproportsionaalselt suured ning seetõttu ei saagi nõustuda väitega, et tegemist oli igati korraliku haljasalaga,» jäi Aas Postimehe küsimustele vastates enda juurde.

«Ja ametnikud ei näinud asotsiaalidest vabanemiseks muud võimalust kui haljasala likvideerida? Kui Kadrioru parki hakkavad odekolonnijoojad kogunema, kas siis park likvideeritakse?» imestas anonüümseks jääda soovinud Kotkapoja tänava elanik.

Sotsiaalmaale turu rajamise kohta ütles Aas volikogus: «Tallinna linnas on müügikioskeid paigaldatud väga erineva sihtotstarbega maale. Nii transpordimaale kui ka sotsiaalmaale. Põhitingimus on see, et seal ei tohi olla otsest ehitustegevust, ja siin tuleb möönda, et selle turu rajaja on selle turu vastu eksinud ja see tegevus on munitsipaalpolitsei poolt menetlusse võetud.»

«Mis seal siis praegu mitu kuud järjest toimunud on, kui mitte ehitustegevus – kopad, traktorid, kallurid, mullahunnikud, kopsivad ja saagivad töömehed, ajutiste elektriliinide vedamine? Kas kusagil seaduses on vahet tehtud otsesel ja kaudsel ehitustegevusel? Paluksin viidet sellisele seadusele,» ütles Pärnamäe.

Postimehele kinnitas Aas, et kui tulevase turu territooriumil õigusrikkumised jätkuvad, rakendatakse kindlasti sanktsioone. Aga olgu sanktsioonid millised tahes, igatahes pole need peatanud tulevasel turul ehitustegevust, mida abilinnapea kinnitusel seal olla ei tohiks.

Kristiine turu kohta arupärimise esitanud linnavolinik Anna-Greta Tsahkna tõdes arutelu lõpus: «Mul ei ole siin volikogus esimest korda selline tunne, et ma kahtlen isegi selles, mis mu nimi on. Sest alguses paistab, et asjad on ühtviisi, aga volikogu saalis tuleb välja, et kõik on hoopis teisiti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles