Russalka ja Haabersti ristmikud rekonstrueeritakse

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilmsi tänava ja Russalka ristmiku vaheline Narva maantee lõik
Vilmsi tänava ja Russalka ristmiku vaheline Narva maantee lõik Foto: Toomas Tatar

Järgmise aasta eelarves näeb Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ette nii Haabersti kui Russalka ristmike täieliku uuendamise alustamise. Mõlemad ristmikud on  tipptundidel suure liikluskoormuse tõttu tõsiseks pudelikaelaks linna sissesõidul.

Haabersti ristmiku rekonstrueerimine vähendab oluliselt ummikuid Harkus ning Tiskres, samuti Tabasalu ja Muraste elurajoonidest linna sissesõidul. Selle ristmiku ehitusmaksumuseks on ette nähtud kokku 19,6 miljonit eurot, millest 9,8 miljonit laseb majandusministeerium projekteerimiseks ja ehituseks käiku juba järgmisel aastal.

Eskiisprojekti tasemel on erinevad lahendused projekteerimishankes laekunud, ehitushanke väljakuulutamist ning lepingu sõlmimist on oodata 2016 aasta teises pooles.

Russalka ristmikuna tuntud liiklussõlme ehitus on osa sadamast Lasnamäe ja Pirita poole suunduva Reidi tee ehitusest, mis samuti vähendab sadama ümbruse ja kesklinna liikluskoormust ja on oluliseks ühendusteeks Tallinna Sadama transiitliiklusele. Järgmisel aastal läheb Reidi tee ehituseks käiku 14,25 miljonit eurost, mis on projekti kogumaksumusest pool.

Reidi tee esmased eskiisprojektid on valmis ja projekteerimise leping on sõlmimisel. Projekteerimistööde tähtaeg on 2016. aasta augusti lõpus. Suurem osa ehitustöödest on aga plaanitud 2017. aastasse. Millise lahenduse kasuks otsustatakse, on täna veel lahtine, kuid Russalka monumenti ehitustööde tõttu oma kohalt nihutada ei ole vaja.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumil on 2016. aasta eelarves kasutada 668 miljonit eurot, millest Eesti teede ehitusse, rekonstrueerimisse ja hooldesse suunatakse 307 miljonit eurot. Seda on üle 21 miljoni võrra rohkem kui mullu. Haabersti ja Russalka ristmike ehituse kogumaksumusest 85% tasutakse Euroopa Liidu välisabifondide toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles