Loomaaed näitab ohustatud liike

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaelusmangabei.
Kaelusmangabei. Foto: Tallinna loomaaed.

Viinakuu viimane nädal on olnud ilma poolest vaheldusrikas, millest pole aga oluliselt end segada lasknud koolivaheaega nautivad jõnglased, keda on loomaaias taas arvukamalt liikumas näha.

Omajagu on selles «süüdi» ehk ka Illu kohvikusse välja pandud Washingtoni konventsiooni (CITES) tutvustav näitus, kus võib näha Eesti piiril inimestelt ära võetud ohustatud liikide alla kuuluvaid loomi või nende kehaosadest valmistatud esemeid. Enne välismaale sõitmist oleks mõistlik CITES-e kodulehelt vaadata, mida ikka tasub eksootilistest riikidest osta ja Eestisse tuua.

Kuna näitus on avatud veel ka kolmel järgneval nädalal, jääb koolidele võimalus teise õppeveerandi alguses näituse eksootiliste eksponaatidega tutvust teha ka klasside kaupa.

Peale mõnda aega kestnud jälgimisi lubasid loomaaia veterinaarid karantiinist ekspositsiooni Hollandist Rheneni loomaaiast tulnud emased tüügassead ja Saksamaalt Berliini loomaaiast pärit isase kaelusmangabei. Nädalavahetusel saavad külastajad neid ka näha.

Eelmisel nädalal Kölni loomaaia korraldatud 65. Maailma Loomaaedade ja Akvaariumide Assotsiatsiooni (WAZA) aastakogunemisel viibinud Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal naasis sealt tõdemusega, et tänavune tavapäratu ilm ja majanduslik surutis on märgatavalt kahandanud külastajate üldarvu praktiliselt kõikides loomaaedades.

Enne külmade saabumist hakkasid ehitajad garantiikorras korda tegema mulluste talvekülmadega kinni külmuma kippunud ventilatsiooniseadmeid paksunahaliste majas, mistõttu on sealne õhk tööde tegemise ajal mõned päevad pisut enam lõhnastatud, aga õnneks lubab ilm loomasõpradel elevante jätkuvalt imetleda ka välisaedikutes.

Õnne- ja idakured hakkavad loomaaia sõprade seltsi vahendusel sponsorite poolt Sise-Aasia piirkonda rajatud ja loomaaiale kingitud uue avara ekspositsiooniga harjuma ning nende kõrval elavad buhhaara hirvedki ei pelga enam nii palju uute naabrite kõlavaid huikeid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles