1. detsembril avab Tallinnas uksed sadama turg

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endisesse C-terminali tuleb sadama turg.
Endisesse C-terminali tuleb sadama turg. Foto: Peeter Langovits

Tallinna kesklinnas Admiraliteedi basseini ääres endise C-terminali hoones avab 1. detsembril uksed turg, kus hakatakse müüma kodumaist toidukraami, aga ka vürtse, õlisid, kastmeid ja muud, mida läheb vaja maitsva toidu valmistamiseks.

Tallinna Sadama avalike suhete juht Sven Ratassepp kinnitas juba tänavu kevadel enne Vanasadama jahisadama avamist, et endise C-terminali renoveeritud hoones hakkab paiknema mingi müügikoht. Siis ei olnud veel päris kindel, millega seal kauplema hakatakse. Nüüd on aga asi selge ning ettevalmistused turu avamiseks käivad täie hooga.

OÜ Sadama Turg tegevjuht Liina Karron kinnitas Postimees.ee`le, et turg hakkab pakkuma kõike seda, mida läheb vaja hea toidu valmistamiseks. Turu põhimõte on – eestlaselt eestlasele. See tähendab, et Eesti talupidajad pakuvad oma tooteid eelkõige kohalikele elanikele. Loomulikult on teretulnud ka laevadelt tulnud või sinna suunduvad turistid.

«Meie põhimõte ongi selles, et Eesti farmeritel, väitetalunikel ja -tootjatel oleks koht, kus oma toodangut müüa ning Tallinna elanikud, aga ka kaugemalt tulijad saaksid sealt kohalikku kraami osta,» mainis Karron.

Ta lisas, et võibolla sadamaala kõlab kuidagi kahtlasena, aga turu korraldajaid see ei häiri, sest koht asub siiski sisuliselt kesklinnas. Esimene eesmärk ongi teha uus turg linastele tuttavaks, et inimesed harjuksid seal käima.

«Läheneme asjale nii, et valdavas osas on tegemist kodumaise kauba turuga, aga et sööki maitsvaks toiduks vormistada, siis läheb ikka vaja meresoola, vürtse, oliivõli või pudel head veini,» märkis Karron. «Selles mõttes suhtume ettevõtmisse elutervelt.»

Sadama turult saab osta nii värsket kui soolatud ja otse suitsuahjust tulnud kala, peale selle liha, sinke-vorste, hooajalisi köögivilju, piimatooteid, saia-leiba, mett ja maiutsusi. Kogu selline müüdav kraam on kodumaine.

Turg koosneb kahest osast, millest suuremas müüakse toidukaupa ning väiksemas Eesti käsitöötooteid ja tarbekaupu. Toidusaalis hakkab mingi aja pärast lisaks müügilettidele tööle üks või isegi kaks kohvikut. Kevadel plaanitakse avada ka turu köök, kus hakkavad toimuma kokakursused, kodundustunnid koolidele, laste kokalaagrid ning erinevate toitude degusteerimised.

Karroni sõnul tehakse turul eelistus kindlasti kodumaisele käsitööle, kuid päris nii ka ei ole, et iga linikut või kudumit hakatakse uurima, et kas see ikka on päris eestimaine. Ta tõi näiteks, et Saaremaal valmistatakse korralikke seepe ja ihukosmeetikat, Tallinna Keraamikatehas toodab kvaliteetset keraamikat ning selliseid ettevõtteid on Eestis palju. Midagi kitšimaigulist korraldajad turul näha ei taha.
Karron ütles, et toidukaupade müügikohad on juba sisuliselt ära jagatud, kuid käsitöö osas on veel ruumi. Kokku on turul pinda 1500 ruutmeetrit.

OÜ Sadama Turg on turule kavandanud ka maakonnapäevi, mis toovad külastajateni midagi igast Eesti kandist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles