Savisaarele tõi kahtlustuse 77-ruutmeetrise keldri rendileping

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexander Kofkin
Alexander Kofkin Foto: Priit Simson / Postimees

Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele võis kriminaaluurimise kaela tuua muuhulgas 77,4 ruutmeetri suuruse keldriruumi rendilepingu soodustingimustel pikendamine oma kauaaegsele toetajale, ärimees Alexander Kofkinile.

Tegemist on Raekoja platsi ääres asuvate kohvikuruumidega, mida Kofkini ettevõte Estkompexim Toitlustus oli kasutanud ka varem, ettevõte oli neid omal kulul ka remontinud.

Linnavalitsus tegi möödunud aasta 6. augustil otsuse: «Anda otsustuskorras Estkompexim Toitlustus OÜ-le alates 1. augustist 2014 kümneks aastaks üürile Mündi tn 2 // Raekoja plats 10 // Saiakang 1 keldrikorrusel asuvad äriruumid  üldpinnaga 77,4 ruutmeetrit.»

Otsusel on Savisaare allkiri. Üürihinnaks on 41,8 eurot ruutmeetri eest kuus.

Dokumendi seletuskirjas põhjendatakse otsust muuhulgas sellega, et ettevõte on investeerinud ruumidesse kõigepealt 500 000 krooni. Pärast rendilepingu esimest pikendamist 2007. aastal aga veel 13 537 eurot. Investeerimiskohustus oli mõlemal korral lepingusse sisse kirjutatud ning rentnik täitis korralikult oma kohustusi.

«Estkompexim Toitlustus OÜ on Tallinna linna pikaajaline koostööpartner, sh teinud koostööd Vanalinna Päevade jmt ürituste läbiviimisel. Osaühing on  investeerinud Tallinna linnale kuuluva vara parenduseks,» kiidetakse seletuskirjas.

Ruumide ümber puhkes skandaal juba 2007. aastal, kui samuti kohvikuruumidele pretendeerinud osaühing Hiiekivi kaebas tookordse rendileandmise kohtusse, nõudes vaidlusaluse üürilepingu tühistamist. Ettevõte leidis, et linna otsus rentida pind otsustuskorras oluliselt väiksemat rendihinda pakkunud firmale on ennekuulmatu. Estkompeximi lisakohustust kulutada ruumide remondile 500 000 krooni pidas Hiiekivi tühiseks, kuna nende pakutud 1000-kroonise ruutmeetri hinna puhul oleks linn teeninud viieaastase rendiperioodi jooksul üle kahe miljoni krooni enam ka siis, kui Estkompexim oleks panustanud remonti pool miljonit krooni.

Tallinna linnavõim leidis aga, et nad käitusid igati seadusekuulekalt, kuna Tallinna linnavara kasutusse andmise kord võimaldab anda linna vara kasutusse otsustuskorras ilma eelneva pakkumiseta, kui selleks on konkreetne avalik huvi. Linn tõi avaliku huvina välja asjaolu, et Estkompexim oli viimase viie aasta jooksul linnavara heaperemehelikult kasutanud ja lubab tulevikus investeerida ruumidesse täiendavalt pool miljonit krooni. Et madalama rendihinna tõttu jääb linna teenistus rendipinna pealt väiksemaks, linnavalitsus oluliseks ei pidanud.

Halduskohus tühistaski linnavalitsuse otsuse, kuid linn kaebas selle edasi ning lõpptulemusena saigi Kofkin ruumid enda kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles