Fotod: õpilased heiskasid Pika Hermanni tornis sinimustvalge lipu

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul, Eesti vastupanuvõitlemise päeval, heiskasid päikesetõusul Pika Hermanni torni sinimustvalge lipu Tallinna 21. kooli õpilased.

Just nende kooliga on seotud aastakümnete tagune tähtis vastuhakk, et Eesti ei alistunud 1940. aasta pöördelistel päevadel hääletult võõrale võimule, edastas riigikogu pressiteenistus.

Ajaloost on teada, et Raua tänava koolist sai 1940. aasta suvel Eesti armee sidepataljoni ajutine kodu. Just seal pidasid Eesti vabariigi sõdurid maha oma ainsa lahingu Teises maailmasõjas. Vastupanu osutas Eesti rahvas sümboolselt taas neli aastat hiljem, kui 1944. aastal taganevate Saksa okupatsioonivägede ja pealetungiva punaarmee Tallinna jõudmise eel lehvis Pika Hermanni tornis sinimustvalge lipp. Sel 22. septembril 71 aastat tagasi pidas oma viimase istungi Otto Tiefi valitsus. Selle järel algas Eesti vabaduse hoidmine paguluses.

Riigilipu heiskasid Alari Soikmets, Karl Rudolf Kunnas, Erik Teppan, Hendrik Malm, Markus Kuris ja Marko-Raul Peetersoo.

21. kooli liputoimkond on 1997. aastast tegutsev õpilasorganisatsioon, mis esitab, valvab ja kaitseb kooli lippu ja vajadusel riigilippu lähtudes Eesti lipu seadusest. Liputoimkond koosneb vabatahtlikest 10.-12. klassi noormeestest. Lipuvalve üksus on saanud vastava väljaõppe ja andnud piduliku vande. Liputoimkonnal on oma vorm.

Vastupanuvõitluse ja Otto Tiefi valitsuse päeva peetakse riigikogu otsusel riikliku tähtpäevana kaheksandat aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles