Õiguskantsler saatis Tallinna sünnitoetuse vaidlustamise riigikohtusse

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tederi hinnangul ei tuleks erinevalt kohelda lapsi, kelle mõlemad vanemad on Tallinna elanikud ja neid, kelle üks vanematest on Tallinna elanik.
Tederi hinnangul ei tuleks erinevalt kohelda lapsi, kelle mõlemad vanemad on Tallinna elanikud ja neid, kelle üks vanematest on Tallinna elanik. Foto: SCANPIX

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul ei ole sünnitoetuse määramise ja maksmise sõltuvusse seadmine lapse mõlema vanema rahvastikuregistrijärgsest elukohast põhiseadusega kooskõlas ning ta vaidlustas Tallinna linnavolikogu määruse riigikohtus.

Teder saatis riigikohtule taotluse tunnistada lapse sünnitoetuse saamise tingimusi kehtestava määruse  põhiseadusvastased punktid kehtetuks, teatas õiguskantsleri pressiesindaja. Linnavolikogu ei täitnud õiguskantsleri ettepanekut viia määrus kooskõlla seaduste ja põhiseadusega.

Volikogu 10.02.2005 määrusega on kehtestatud lapse sünnitoetuse saamise tingimused, mille kohaselt sünnitoetuse saamiseks peavad mõlemad lapse vanemad peavad olema rahvastikuregistri andmetel Tallinna linna elanikud enne lapse sündi. Alates käesolevast aastast makstakse sünnitoetust kahes osas. Pool toetusest makstakse lapse sünni puhul ja teine pool makstakse lapse aastaseks saamisel tingimusel, et laps ja lapsevanemad on katkematult olnud rahvastikuregistri andmetel Tallinna linna elanikud.

Teder on seisukohal, et sünnitoetuse puhul on õigem käsitleda võrreldavate gruppidena lapsi, mitte lapsevanemaid. Ta lisas, et sünnitoetuse määramisel ja maksmisel tuleb lähtuda lapse huvide prioriteetsuse põhimõttest, mille kohaselt tuleb igasugustes lapsi puudutavates küsimustes esiplaanile seada lapse huvid. Tederi hinnangul ei tuleks erinevalt kohelda lapsi, kelle mõlemad vanemad on Tallinna elanikud ja neid, kellel vaid üks vanematest on Tallinna elanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles