Fotod: maailmakuulsa küberkurjategija luksuskorter Pirital

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pirital pandi müüki luksuskorter, mis kuulus Eesti ajaloo ühele tuntuimale küberkurjategijale Vladimir Tšaštšinile.

Pirital pandi müüki rahapesus süüdi mõistetud küberkurjategija Vladimir Tšaštšini 209-ruutmeetrine luksuskorter. Tegemist kõige kallima ja luksuslikuma Eesti Vabariigi poolt konfiskeeritud korteri müügiga. Korteri alghind on 892 900 eurot.

Tšaštšinit süüdistati Eestis arvutiprogrammiga DNS-Changer teenitud kuritegeliku tuluga tehtud tegudes. Isik organiseeris DNS-Changeri nimelise pahavara väljatöötamist, levitamist ja haldamist. Raha kuritegeliku päritolu varjamiseks ja selle rahaga toimingute tegemiseks pani isik kuritegelikus ühenduses ja varem rahapesu eest karistatud isikuna toime rahapesu.

Tšaštšin (31) organiseeris 2006.–2011. aastani DNS Changer-nimelise pahavara väljatöötamist, levitamist ja haldamist, mille abil nakatati vähemalt neli miljonit arvutit umbes sajas erinevas riigis. Pahavara võimaldas kontrollida nakatatud arvutite internetiseadeid, et suunata kasutajaid määratud lehtedele ja aadressidele või takistada teatud veebilehtede külastamist.

Pahavaraga võimalik asendada veebilehtede sisu, sealhulgas reklaame ja linke. Kontrollides sel viisil nakatatud arvutite internetiliiklust, oli pahavara haldajatel võimalik suunata arvutite kasutajaid klikkima määratud reklaame, mille eest saadi tasu internetireklaami vahendamisega tegelevatelt äriühingutelt.

Korter konfiskeeriti kriminaalasjas 1-12-5792 Riigikohtu otsusega 3-1-1-94-14, mis jõustus 22. juunil 2015.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles