Suur galerii: tänavafestivali pillerkaar Uues Maailmas

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hoovihmast ilma trotsides on Uue Maailma asumis alanud kahepäevane meeleolukas tänavafestival. Värskete küpsetiste ja grilltoodete lõhna täis tänavatel käib usin kauplemine, uute maitsete mekkimine ja melu nautimine. 

Sööke ja jooke pakutakse igale maitsele, on palju maitsvaid kodumaiseid roogi kui ka idamaist eksootikat. Lisl (13) ja Reti (15) pakkusid festivalikülastajatele kõrvitsapüreesuppi, isevalmistatud pestokreemi pastaga ning erinevaid küpsetisi. "Oleme väga rahul siiani, inimesed on üllatavalt toredad ja väga viisakad," rääkisid tüdrukud, kellelt kõige rohkem on ostetud šokolaadimuffineid ja kõrvitsapüreesuppi. Kõik pakutava on valmistanud tüdrukud ise. "Eile kohe pärast kooli läksime kööki ja hakkasime vaaritama. Kõik sildid ja kaunistused tegime ka ise. Aega võttis kõik vähemalt seitse tundi. Täna hommikul kell kuus tegime veel pesto pastat. Kõvasti läks aega, aga asja sai!" rõõmustas Reti. Kes nende hõrgutisi maitsta soovivad, peavad täna festivalile jõudma, kuna homme tüdrukud oma söögiletti tänavatele ei too, sest "õppima peab ju ka". 

Ettevõtlikud Lisl ja Reti Koidu tänaval isevalmistatud hõrgutisi müümas. 
Ettevõtlikud Lisl ja Reti Koidu tänaval isevalmistatud hõrgutisi müümas. Foto: Liis Treimann

Paarsada meetrit eemal said aga kõik huvilised endale kena patsi. Osav patsimeister Margit Praks muljetas, et on täna juba umbes üheksa patsi pununud, enamasti istuvad klienditoolil väikesed tüdrukud. "Punupatsid ja Elsa patsid on väga hinnas. Seda, et küsitakse patsi, mida ma teha ei oska, pole veel ette tulnud. Loodan, et ei tule ka," muigas Praks ning lubas, et saab iga soovi täitmisega hakkama.

Patsimeister Margit Praks tööhoos. 
Patsimeister Margit Praks tööhoos. Foto: Liis Treimann

Uue Maailma tänavafestivalile tulnud peavad arvestama võimalusega, et koju minnakse juba suuremas koosseisus. Selle eest hoolitsevad Pesaleidja vabatahtlikud, kes soovivad, et iga kass saaks endale hea ja hooliva kodu. "Me käime laatadel nii palju, kui jõuame. See sõltub kõik vabatahtlikest, kuna oleme täielikult vabatahtlikel põhinev MTÜ. Igale üritusele on vaja meeskonda ja transporti," selgitas Pesaleidja vabatahtlik Silja Tappel, kelle sõnul käidi eelmisel aastal rohkematel laatadel ning neid saatis ka suur edu. "Eelmisel aastal oli hitt Hauka laat, kus leidis endale kodu 12 või 13 kassi, mis on väga-väga palju," ütles Tappel, kuid rõhutas, et nende eesmärk ei ole alati kassid laadalt otse koju saada, vaid inimesi üldiselt teavitada, mis on Pesaleidja ja millega nad tegelevad. 

Naise sõnul saab tänavaüritustele kaasa võtta vaid kasse, kes taluvad müra ning pole arglikud. Näiteks Vincent (pildil) naudib Tappeli sõnul inimeste tähelepanu ning väljas liikumist. Täna tahtsid vabatahtlikud üritusele tuua ka kassipojad, kuid ilm oli selleks liiga külm. Pesaleidja kassitoas on hetkel 94 kassi, kes oma kodust ja hoolivast perest unistavad. 

Valge kass Vincent vastu võtmas iga pai ja hellitust, mis inimesed jagavad. 
Valge kass Vincent vastu võtmas iga pai ja hellitust, mis inimesed jagavad. Foto: Liis Treimann

Väike-Ameerika tänaval on püsti pandud Helpificu telk. Helpific on vabatahtlikke ja erivajadustega abivajajaid ühendav veebipõhine platvorm, mille eesmärk luua tugevamat ja hoolivamat kogukonda. Helpificu eestkõneleja Keiu Roosimägi rääkis Postimehele, et nende alal toimuvad kahel päeval põnevad vestlusringid, kuhu on tellitud ka viipekeele tõlgid. 

Telgi kõrval on interaktiivne ala, kus saab iga huviline oma oskused ja võimed proovile panna. "Siin on takistusrada, pimedate laud, reumaliidu laud, kurtide laud, kus saab õppida viipekeelt. Siin saate aimu, millega erivajadustega inimene peab igapäevaselt silmitsi seisma," selgitas Roosimägi. Samuti innustatakse kõiki Helpificu tegemistes kaasa lööma. "Vabatahtlik töö on hästi lihtne ja fun," julgustas Roosimägi.

Lapsed proovisid ise järgi, kui keeruline on takistusrajal ratastooliga liigelda.
Lapsed proovisid ise järgi, kui keeruline on takistusrajal ratastooliga liigelda. Foto: Liis Treimann

Uue Maailma tänavafestival toimub 5. ja 6. septembril, lisainformatsiooni saab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles