Tallinnas püüti eile illegaale

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna keskturg oli eile üks koht, kus suuroperatsiooni ajal inimeste dokumente kontrolliti.
Tallinna keskturg oli eile üks koht, kus suuroperatsiooni ajal inimeste dokumente kontrolliti. Foto: Liis Treimann

Tallinnas toimus eile suur illegaalsete immigrantide tabamise operatsioon, mille tulemusi nimetas kodakondsus- ja migratsiooniameti töötaja üllatavalt heaks.

Suuroperatsioonil kontrollis kodakondsus- ja migratsiooniamet inimeste dokumente, aga ka töötamise seaduslikkust, maksu- ja tolliamet maksumärke ning politsei ülesandeks oli avaliku korra tagamine, selgitas Toomas Kuuse kodakondsus- ja migratsiooniameti migratsioonijärelevalve osakonnast Postimees.ee'le.

Postimees.ee lugeja nägi migratsiooniameti väljasaatmiskeskuse töötajaid näiteks Tallinna keskturul inimeste dokumente kontrollimas.

Kuuse sõnul toimus kell 10 alanud ja kell 17 lõppenud operatsioon mitmel pool pealinnas, aga ka Maardus ning kontrolliti erinevaid kohti, kus välismaalased võivad koguneda, elada või töötada.

«Meie nii ei tee nagu Hollandis, kus kontrollitakse kõiki tänaval olijaid, meil pole nii palju inimesigi,» ütles Kuuse.

Ta selgitas, et iga reidil osalev ametkond esitab oma nimekirja kohtadest, mis nende hinnangul vajavad kontrollimist, ja sinna kontrollkäik tehaksegi.

«Tulemus oli üllatavalt hea,» nentis Kuuse eilset kolme ametkonna ühisreidi kokku võttes.

Suuroperatsiooni ajal tabati kolm ebaseaduslikult riigis viibivat inimest, kolm inimest, keda kahtlustatakse illegaalses töötamises, ja ühele inimesele pannakse süüks ebaseadusliku töötamise võimaldamist.

«Meie klientuur on endise NSVL elanikud ja nii oli tabatute seas Venemaa, Aserbaidžani ja Ukraina kodanikke,» märkis Kuuse.

Tema sõnul ei olnud eile tabatud illegaalide seas ühtegi, kes kuuluks koheselt riigist väljasaatmisele, küll aga tehakse neile ettekirjutus riigist lahkumise kohta.

Võimaliku ebaseadusliku töötamise ja selle võimaldamise kohta on algatatud menetlus ning vastavat otsust pole veel langetatud.

Kodakondsusameti töötaja sõnul oli eile tegemist tavapärase kontrollkäiguga, mis ei olnud suunatud mõne kindla inimese tabamiseks.

«Politsei teeb aeg-ajalt «Kõik puhuvad» operatsioone, meie teeme ka samalaadseid üritusi» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles