Ametnikule tõi kriminaaluurimise kaela 3000 euro eest arveid

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Kutser.
Priit Kutser. Foto: Mihkel Maripuu

Põhja-Tallinna linnaosavalitsuse ametnikku ja ühte ettevõtjat kahtlustatakse sobingus, mille kogusumma oli 3000 eurot.

Eile õhtul otsis kriminaalpolitsei Harju maakohtu määruse alusel läbi Põhja-Tallinna linnaosavalitsuse ruumid. Ühte ettevõtjat kahtlustatakse võltsarvete esitamises ning linnavalitsuse ametniku arvete alusel väljamaksete tegemises linna vahenditest.

«Uurimise all on kaks arvet, mille kogusumma on 3000 eurot,» ütles Põhja-Tallinna linnaosavalitsuse pressiesindaja Raivo Lott. «Kahtlustuse on saanud Põhja-Tallinna valitsuse üks töötaja, uurimine käib ja seetõttu ei ole Põhja-Tallinna valitsusel õigust tema nime avaldada. Inimese saab süüdi või õigeks mõista siiski üksnes kohus, kui asi sinna jõuab.»

Õhtulehe andmetel on tegemist linnaosavanema sekretäriga, kes tegeleb muu hulgas ürituste ja väljasõitude korraldamisega. «Väljasõidud» väidetavalt uurimise kaasa tõidki.

Kuigi linnaosavanem Karin Tammemägi ja tema asetäitja Priit Kutser olid koos kriminaalpolitsei ametnikega hoones neljapäeva hiliste õhtutundideni, siis üle neid ei kuulatud ja neile kahtlustust pole esitatud. Ülekuulamist ei teostatud linnaosavalitsuses ka kahtlustatava ametniku suhtes, ütles linnaosavalitsuse pressiesindaja. Kriminaalpolitsei ametnikud uurisid põhiliselt arvuteid ja dokumentatsiooni, mis sealt lahkudes ka kaasa võeti.

Prokurör kahtlusaluste isikute vahi alla võtmist ei taotlenud ja nad said reede päeval vabaks.

Uurimine võib kesta kuid

Möödunud kuul leidis Tallinna linnavolikogu revisjonikomisjon oma kontrollaktis, et Põhja-Tallinna linnaosavalitsus on linnaosa eelarve kasutamisel rikkunud mitmeid õigusakte. Prokuratuuri sõnul ei ole uurimine aktist ajendatud, ent juba akt näitab ilmekalt rahaliste vahendite kasutamises valitsevat korralagedust.

Eelkõige heideti aktis ette reservfondi vahendite kasutamist, mida peaks kasutama üksnes erakorralistel juhtudel. Kontrollijad leidsid, et paljud kulud, mida linnaosavalitsus kasutas, ei olnud oma loomult erakorralised. Neid kulusid oleks saanud planeerida ning peaksid olema kajastatud linnaosa eelarves.

Mittetulundusühingutele Põhja-Tallinna linnaosa eelarvest eraldatud toetuste puhul on revisjonikomisjoni hinnangul kõnealuste lepingute sõlmimisel, registreerimisel ja allkirjastamisel rikutud kehtestatud nõudeid. Linnaosa ostu- ja teenusarvete kontrollimisel selgus, et mitmel puhul pole võetud hinnapakkumisi.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles