Mitte ainult reisijad, ka bussijuht saab molli

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Postimehes ilmunud Mariel Gregori arvamuslugu «Rohkem tõelisi mehi tänavatele!» kirjeldas muu seas autori läbielamisi Tallinna ühistranspordis, nentides kurbusega, et inimesed pelgavad konfliktsetesse situatsioonidesse sekkuda ja kaasreisijat aidata. Kas sellisel juhul peaks midagi ette võtma bussijuht? Selgub, et bussijuhi ülesanne on kutsuda turvapatrull ja sageli ei ole ta üldse bussis toimuvaga kursis.

Tallinna Linnatranspordi AS-i avalike suhete juhi Sirje Rohu sõnul on nõnda, et kui tegemist on ekstreemse olukorraga, ohtliku konfliktiga, siis tuleb kutsuda politsei. Tavalise huligaansuse korral kutsub ühissõiduki juht välja turvafirma patrulli. «Paraku rahvast täis bussis ei näe juht ise midagi, mis tagapool toimub, ta saab toimuvast teada, kui keegi sõitjatest teda informeerib,» toob Roht välja, mis bussijuht ei pruugi reageerida.

Õnneks juhtub olukordi, kus bussijuht peab mõne sõitja ohjeldamiseks politsei kutsuma harva. «Enamasti kutsutakse turvapatrull muudel põhjustel, näiteks on keegi ühissõidukisse magama jäänud ja keeldub väljumast, keegi huligaanitseb ja lõhub või muutub ilmses narkojoobes inimene ebaadekvaatseks. Juhtub, et lapsevanem unustab väljudes lapse bussi või lähevad mudilased ringi sõitma ja eksivad linnas ära. Pea iga nädal juhtub midagi,» selgitab ta.

Ohtlikke olukordi ei teki ühistranspordis ainult reisijatel, ka juhid on pidanud nii mõndagi läbi elama. Mõned aastad tagasi tungis äsja vanglast vabanenud mees lõpp-peatuses bussijuhile noaga kallale ja tekitas tõsise vigastuse. Halvima hoidis ära appi jõudnud teine bussijuht.

Teine juhtum. Sütiste tänaval busside seisuplatsil sõitsid pätid 4-5 aastat tagasi autoga bussi juurde, võtsid pakiruumist kurikad ning hakkasid bussijuhti ja bussi kurikatega peksma. Kui pätid juhti taga ajades ühest uksest välja hüppasid, õnnestus juhil kiiresti teisest siseneda ja uksed sulgeda

Igasuguseid asju on ka bussi akendesse visatud. Laagna teel  visati ülevalt sillalt kivi bussile esiklaasi ja juht suutis teelt välja sõitnud bussi vaid hetk enne kiviseina pidama saada. Täis õllepudeliga on sõitvale bussile esiklaasi visatud, peatuses läbi esiklaasi aialabidaga kallale tuldud.

Lasnamäe on üldse bussijuhtide jaoks huvitav kant. Lasnamäe bussis ähvardas kärbikuga mees mõned aastad tagasi bussijuhi maha lasta, kuna tema hundikoer oli eelmises peatuses lahtisest bussiuksest välja jooksnud. Politsei võttis mehe järgmises peatuses kinni.

Mitmele bussijuhile on sõitjad pileti ostmisest või ettenäitamisest keeldudes päise päeva ajal rusikaga näkku või pähe löönud, mille tõttu on nad pidanud vigastustega haiguslehel viibima. Need on ehk traagilisemad juhtumid, viimasel ajal ei ole nii ekstreemseid olukordi õnneks esinenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles