Loksa linn võitis halduskohtus valitsust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loksa.
Loksa. Foto: Raigo Pajula

Tallinna halduskohus tunnistas õigustühiseks vabariigi valitsuse korralduse, millega jäeti Loksa kultuurikeskuse renoveerimise projekt rahalisest toetusest ilma.


Halduskohus kohustas vabariigi valitsust esitatud taotlust uuesti läbi vaatama ning mõistis valitsuselt välja Loksa õigusabikulud, teatas Loksa abilinnapea Hilleri Treisalt.

Kohtus lõppenud lugu sai alguse 2007. aasta lõpus, kui Loksa linn esitas eeltaotluse Loksa kultuurikeskuse renoveerimise ja juurdeehituse projekti kohalike omavalitsuste investeeringutoetuste kavasse (KOIT kava) lisamiseks.

Projekti hinnanguliseks maksumuseks 22 miljonit krooni, millest Loksa linn taotles toetust 18,7 miljoni krooni ulatuses ja 3,3 miljonit tuli kanda omafinantseeringuna. Maakondlikus komisjonis lisati Loksa projekt Harju maakondlikusse eelistusnimekirja, paremusjärjestuses kolmandale kohale.

Regionaalministri poolt kinnitatud ekspertkomisjon tegi aga 10. juulil 2008 regionaalministrile ettepaneku korrigeerida Loksa kultuurikeskuse projekti maakondliku hindamiskomisjoni kriteeriumi «Projekti valmisolek» elluviimiseks hinnangut ja anda hindeks «0». Regionaalministri ettepanekul ja ekspertkomisjoni hinnangu alusel andis vabariigi valitsus välja korralduse, millega jäeti Loksa rahataotlus rahuldamata.

Halduskohtu otsuse kohaselt on eelnimetatud vabariigi valitsuse korraldus motiveerimata, ei sisalda ei õiguslikke ega faktilisi põhjendusi selle kohta, miks osad eeltaotluste kohased projektid jäeti KOIT kavasse võtmata ja teised võeti. Ka ei sisaldu korralduses viidet dokumentidele, milles oleks vastavad põhjendused. KOIT kava koostamine on kaalutlusotsus, kuid selles korralduses kaalutlusi, millest on lähtutud, ei ole. Kohus selgitab, et tegemist on põhjendatud väitega võrdse kohtlemise põhimõtte rikkumisest.

«Kohus rahuldas Loksa linna kaebuse, nõustudes Loksa linna argumentidega nii vabariigi valitsuse korralduse põhjendamatuse osas kui ka ärakuulamiskohustuse rikkumise ja kaalutlusõiguse ebaõige teostamise osas. Kohus mõistis Loksa linna kasuks ka kogu taotletud menetluskulu ehk siis 168 083 krooni siseministeeriumilt,» teatas Loksa linnavalitsus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles