Gunnar Oki raport lükkab edasi EKA uue hoone ehituse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune Suva sukavabriku, tulevane Eesti Kunstiakadeemia hoone Kalamajas.
Praegune Suva sukavabriku, tulevane Eesti Kunstiakadeemia hoone Kalamajas. Foto: Andres Haabu / Postimees

Gunnar Oki Eesti kõrgharidusmaastiku raport lükkas edasi Eesti Kunstiakadeemia uue hoone valmimise, kuid EKA uue rektori Mart Kalmu hinnangul on raportis humanitaarteaduste ala läbi töötamata.

Tallinna Tehnikaülikooliga seotud ettevõtja Gunnar Oki raporti tõttu otsustas haridus- ja teadusministeerium edasi lükata teadusasutuste ning kõrgkoolide arendusprogrammi ASTRA taotluste esitamise, millest Kunstiakadeemia loodab abi uue maja ehituse rahastamisel, vahendas ERRi uudisteportaal «Aktuaalset kaamerat».

Endiselt ootab EKA ka valitsuse toetavat otsust rahaeralduseks, et ehitusega pihta hakata. Oki eksperthinnang seda protsessi ei soodusta, sest näeb EKA-l ühist tulevikku hoopis koos Tervise Arengu Instituudiga.

EKA rektori Mart Kalmu hinnangul on Oki raport küll asjalik tekst, kuid sellel on mõned puudused, nimelt vaatab Okk teemat tehnokraatlikust maailmavaatest ning unustab humanitaarteadused, milleta rektori hinnangul elada ei saa.

Gunnar Okk tutvustas 25. augustil teadus- ja arendusnõukogule (TAN) oma raportit, mille esimene soovitus on läbi viia laiaulatuslik kõrghariduse ja teadustegevuse reform, mille käigus koondataks Eesti ülikoolide ning teadus- ja arendusasutuste õppe- ja teadustegevuse kahte keskusesse Tallinnas ja ühte keskusesse Tartus.

Tallinna üheks keskuseks ühendataks Tallinna Tehnikaülikool, Eesti Infotehnoloogia Kolledž, Eesti Mereakadeemia, Lääne-Viru rakenduskõrgkool, osa Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudist (lähtudes kokkusobivatest teadusvaldkondadest ja uurimistööde spetsiifikast) ja Tallinna Tehnikakõrgkool. Teiseks keskuseks aga Tallinna Ülikool, Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Tallinna Tervishoiu Kõrgkool, Tartu Tervishoiu Kõrgkool ja Tervise Arengu Instituut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles