Keeleinspektsioon peatas Maardu linnapea keeleoskuse suhtes menetluse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maardu linnapea Georgi Bõstrov
Maardu linnapea Georgi Bõstrov Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keeleinspektsioon peatas Maardu linnapea Georgi Bõstrovi keeleoskuse suhtes alustatud menetluse, kuna keeleoskusnõuded vajavad seaduses täpsustamist.

Keeleinspektsiooni peadirektor Ilmar Tomusk ütles BNS-ile, et inspektsioon on menetluse hetkel peatanud, kuna linnapea, vallavanema ning linna- ja vallavalitsuse liikme keeleoskusnõue vajab seadustes täpsustamist.

Tomuski sõnul jõustus 2013. aasta aprillis uus avaliku teenistuse seadus, mille kohaselt linnapea, vallavanem ning linna- ja vallavalitsuse liige ei ole enam ametnikud. «Keeleseaduse alusel on aga keeleoskusnõue kehtestatud ametnikele. Kuigi kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse alusel võib vallavanemaks või linnapeaks valida ja valitsuse liikmeks kinnitada Eesti kodaniku, kes valdab eesti keelt seaduses või seaduse alusel sätestatud ulatuses, ei ole konkreetset taset praegu seadusega määratud,» selgitas Tomusk. Linnapea peab eesti keelt oskama, kuid mis tasemel, on määratlemata.

Keeleinspektsioon pöördus ka haridus- ja teadusministeeriumi poole, et asjaomaseid õigusakte konkreetse nõudega täiendataks.

Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna konsultant Aire Koik nentis, et valitavate ametikohtade täitjate keeleoskusnõuded vajavad tõesti täpsustamist. «Keeleoskusnõuded tuleb üle vaadata ka mitmete teiste töökohtade puhul. Näiteks teenindustöötajatel võivad olla väga erinevad ülesanded ja nende puhul on kriteeriumiks see, kas on tarvis kliendiga suhelda või mitte. Lisaks on aja jooksul tekkinud mitmeid uusi töökohti ja ametinimetusi. Sellest tulenevalt on senine määrus ajale jalgu jäämas,» selgitas ta.

Koigi sõnul koondab haridus- ja teadusministeerium keelenõuete täpsustamise ettepanekud kokku ja esitab need seejärel valitsusele. «Loodame aasta lõpuks kõik ettepanekud üle vaadata,» lisas ta.

Maardu volikogu valis aastatel 1996-2013 linnapea olnud Bõstrovi tänavu veebruari alguses taas linnapeaks, mispeale soovis keeleinspektsioon  volikogult tõestust, et Bõstrovil on linna valitsemiseks piisav riigikeele oskus.

Inspektsioon tuvastas 2011. aastal, et Bõstrovi keeleoskus vastab enam-vähem B1-tasemele ja keeleinspektsioon suunas ta ettekirjutusega eksamile, kuid see jäi sooritamata ja menetluslõppes 2013. aastal, sest Bõstrov lahkus linnapea ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles