Patarei merekindlusesse plaanitakse multifunktsionaalset keskust

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patarei vangla.
Patarei vangla. Foto: Sander Ilvest

Lagunevasse Patarei merekindlusesse kavandatakse ühe tulevikuvisiooni kohaselt multifunktsionaalset keskust. Keskuses oleks ühendatud nii muuseumid, restoranid kui ka hotell.

«Viimsi mõisahoone on Sõjamuuseumile kitsaks jäänud. Ent kinnisvara ei piira meie mõttelendu, plaanid on avaramad kui praeguse hoone seinad. Patarei kompleksis võiksid lisaks Sõjamuuseumile hakata tulevikus paiknema Okupatsioonide muuseum, Sisejulgeoleku muuseum, Kommunismikuritegude muuseum ja Vanglamuuseum. Ning miks mitte ka erinevad kunstigaleriid, loomekeskused, toitlustusasutused või jahisadamaga ühendatud hotell,» ütles konverentsil Eesti Sõjamuuseumi direktor Hellar Lill.

Riigi Kinnisvara ASi juhatus esimehe Jaak Saarniidu sõnul on viimastel aastatel Patarei kompleksi arendamise vastu huvi tundnud 4-5 investorite gruppi nii Eestist kui Skandinaaviast.

«Välja on käidud näiteks nii legendiga hotelli kui ka unikaalse tervisekeskuse rajamise ideid. Esimeses etapis aga tegeleme Patareile uue katuse rajamiseks vajaliku rahastuse taotlusega,» märkis Saarniit.

Patarei hoonetekompleksi katuste kogupindala on ligi 11 000 ruutmeetrit ja enamus sellest on väga kriitilises seisundis.

Konverentsil «Patarei ärkab ellu!» ning sellele järgnevatel kärajatele otsitakse lahendusi Patarei merekindluse lagunemisest päästmiseks.

Patarei ehitati Vene keiser Nikolai I korraldusel kindlusehitisena, ametliku nimega Kaitsekasarm.  Kindlustuse kompleks valmis 1840. aastal, ent muutunud sõjapidamise strateegia tõttu ei kasutatud seda kordagi sihipäraselt. Kuni Vene tsaarivõimu kokkuvarisemiseni kasutati Patareid kasarmuna.

Aastatel 1920 – 2002 tegutses Patareis erinevate riigikorda ajal vangla. Kompleksi põhiosa on alates 13. maist 1997 Eesti Vabariigi kultuurimälestis. Tänasel päeval haldab Patareid Riigi Kinnisvara Aktsiaselts ning kindluse kompleksis tegutseb Vanglamuuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles