Tallinnas algas kaasaegse tsirkuse festival

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIRCUS TREE avaetendus 24.08.2015
CIRCUS TREE avaetendus 24.08.2015 Foto: Viktor Burkivski

Tallinn on 24.-29. augustini Põhja- ja Baltimaade tsirkusekunsti keskus, kuna siin toimub parimaid truppe koondav rahvusvaheline kaasaegse tsirkuse festival «Circus Tree 2015».

Festivali tähtsündmusel, 24. augusti õhtul kell 19 Nordea kontserdimajas toimunud Race Horse Company etendusel «Super Sunday» festivalist osavõtjaid tervitanud Tallinna Linnavolikogu esimehe Kalev Kallo sõnul on Tallinn kui üks regiooni atraktiivseima moodsa ärikeskuse ja suurimate pargialadega pealinnu kaasaegse tsirkuse festivali korraldamiseks parim paik.

«Kaasaegne tsirkus ühendab endas traditsioonilise etenduskunsti visuaalsuse ning moodsa urbanistliku riskipiire kompava avangardi, väljendades tänapäeva innovatiivse ja tulevikku suunatud linnakultuuri parimaid jooni. Tallinnal on heameel võõrustada nädala vältel Põhja- ja Baltimaade tunnustatud artiste,» lisas Kallo.

Festivali peaesineja on maailmas kiirelt kuulsust koguv Soome tipptrupp Race Horse Company. Kriitikud on trupi pakutavat etendust «Super Sunday» võrrelnud sõiduga ameerika mägedel, kus esiplaanil pole mitte soov rajale püsima jääda, vaid kirg lisada riskile veelgi ekstreemsust. Inimvõimete piire kompav tsirkusekava on leidnud vaimustunud vastuvõtu paljudes riikides. Nüüd on ka eesti publikul võimalus esmakordselt põhjanaabrite maailmatasemel esitusele kaasa elada.

Festival Circus Tree toimus esmakordselt Kultuuripealinn 2011 programmis, tookord küll noortefestivalina. Vahepealsetel aastatel on korraldajate ambitsioonikus kasvanud ning nüüd pööratakse põhitähelepanu professionaalse kaasaegse tsirkuseloomingu paremikule ja uusi ideid väljendavale tänavakunstile. Festivalil osalevad tunnustatud tegijad Põhja- ja Baltimaadest ning Prantsusmaalt. Etendused toimuvad Nordea Kontserdimajas, Kumu auditooriumis ja Kadrioru pargis, kus lisaks tsirkusele näeb tänavakunstiproffe Rootsist, Saksamaalt ja Eestist.

Circus Tree saab teoks koostöös Kadrioru Pargi Lillefestivaliga. Lisaks kõrgtasemel põhiprogrammile, tegutseb tsirkusekunstimaailm igas vanuses huvilistele, kus kirevasse etendustekavva kuulub ka spetsiaalne noorteprogramm. Kumus kohtuvad mõttekojas «Baltic-Nordic Network» kaasaegse tsirkuse tegusaimad esindajad. Korraldatakse õpitubasid professionaalidele, ent unustatud pole ka algajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles