Tallinn tahab koos riigiga rajada terroriohvrite memoriaali

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu.
Tallinna linnavolikogu. Foto: Eeva Kaun.

Tallinna linnavolikogu teeb vabariigi valitsusele ettepaneku rajada üheskoos Tallinnasse terroriohvrite memoriaal.

Linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti ja aseesimehe Jaak Juske ettepanekul täiendas volikogu IRLi fraktsiooni esitatud eelnõu kommunismiohvrite memoriaali rajamiseks Tallinnas, vahendas Raepress.

Volinikud toetasid seisukohta, et niisuguse mälestusmärgi tähendust tuleks avardada ning rajada see linna ja riigi ühistöös. Vitsut ja Juske leidsid, et kuna meie rahval on tulnud kannatada mitte ainult nõukogude, vaid ka natsirežiimi terrorit, siis peaks seda kajastama ka rajatav mälestusmärk. Samuti on kommunismiohvrite mälestusmärk rahvaalgatusena juba Süda-Eestisse Pilistverre aastaid tagasi rajatud ning seega olevat igati põhjendatud laiema tähendusega terroriohvrite monument pealinnas.

«Minu meelest pole põhjust ühelegi terrorirežiimile vabandusi otsida, hinnates seda teisest kuidagi vähem halvaks või koguni paremaks. Seetõttu arvan, et võiks püstitada ühe ja ühise mälestusmärgi kõigile terroriohvritele,» oli Vitsuti seisukoht.

«Kitsal ajal pole vaja seda, et riigis ja linnas võimul olevad erinevad poliitilised jõud püstitaksid kumbki oma mälestussamba. Rahva kannatused olid ühised, olgu ka mälestus,» põhjendas Juske memoriaali rajamise vajalikkust linna ja riigi koostöös.

Vitsuti ja Juske muudatusettepaneku kohaselt tegi linnavolikogu vabariigi valitsusele ettepaneku algatada üleriiklikult olulise terroriohvrite memoriaali rajamine ning moodustada selleks ekspertidest ja erakondade esindajatest koosnev komisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles