Tallinna lennujaama seinalt kadus dalai-laama portree

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama 2001. aastal Tallinna lennujaamas.
Dalai-laama 2001. aastal Tallinna lennujaamas. Foto: Teet Malsroos/SL Õhtuleht

Kuigi dalai-laama portree enam külalisi Tallinna lennujaamas vastu ei võta, ei olnud selle asendamine Jeb Bushiga ajendatud poliitikast ega hiinlaste pahameelest, vaid hoopis sellest, et tõenäoliselt jäi see ette pikanäpumeestele.

Aeg-ajalt kuulsate külaliste fotosid Tallinna lennujaama seinal vahetatakse, kuid enamasti asenduvad portreed seetõttu, et keegi paneb sealt mõne pihta. Nõnda on kadunud lennujaama seinalt näiteks terve kollektsioon Obama näopilte.

Kui varasemalt rippusid fotod vabalt seinal, siis nüüd kinnitatakse juba mõnd aega raamid varguste vältimiseks kruvidega seina külge. Paraku juhtub lennujaama ka selliseid pikanäpumehi, kes kruvidega kinnitatud raamid maha kisuvad ja kotti unustavad. Portreed lähevad sellisel kombel rändama sageli, mõnel kuul isegi mitu korda.

Mis aga juhtus dalai-laama portreega? Tegelikult ei pea lennujaamas enam keegi päris täpselt arvet, et milline portree on seinal vahetatud ja milline varastatud, kuid väga suure tõenäosusega on langenud dalai-laama portree varguse ohvriks, öeldakse Postimehele lennujaamast.

«Poliitilist ajendit dalai-laama kadumisel lennujaama seinalt kindlasti ei ole,» ütles lennujaama esindav suhtekorraldaja Lauri Linnamäe.

Ekspresident George H. W. Bushi poeg ja George W. Bushi vend Jeb Bush teatas 16. detsembril esimese vabariiklaste kandidaadina, et pürgib presidendiks. Jeb Bush külastas Tallinna lennujaama tänavu juunis.

Dalai-laama on Tiibeti vaimne liider, kes oli iseseisva Eesti üks esimesi külalisi. Peking (Hiina) süüdistab teda kavatsuses eraldada Tiibet Hiina koosseisust.

Eesti ekspeaminister Andrus Ansip kinnitas 2012. aastal Hiina peaminister Wen Jibaole, et Eesti peab ustavalt kinni ühe Hiina poliitikast.

Dalai-laama on Eestit külastanud kolmel korral. Viimati viibis Tenzin Gyatso Eestis 2011. aasta augustis, kui ta kohtus mitteametlikult Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese, toonase kaitseministri Mart Laari ja haridusministri Jaak Aaviksooga. Teised valitsuse liikmed temaga kohtuda ei soovinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles