Iidne laev asus Kadriorust viimsele teekonnale

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kadriorus Tivoli elamurajooni ehitustööde käigus leitud sajandite vanune laevavrakk tõsteti täna süvendist välja ja pandi auto peale.

Pärast keskööd veetakse vrakk Lennusadamasse, kuhu tema jaoks ehitatakse spetsiaalne bassein. Esimest korda taheti laeva tõstma hakata eile, kuid siis jäeti töö katki, sest kraana hakkas vajuma. Tänaseks oli süvendi servale toodud paks killustikukiht ning kraana oli kindlalt paigas.

Õhtul kella üheksa ajal hakati tõstmisega peale ning vähem kui poole tunniga oli terasraamil olev laevavrakk auto peale tõstetud.

Teine vrakk, millest oli palju vähem säilinud, viidi juba varem Hundipea sadamasse. See uputatakse pärast proovide võtmist ilmselt merre, kus ta säilib kõige paremini.

Kadriorus Tivoli elamurajooni ehitustöödel leiti tänavu laevavrakkide jäänused, mis pärinevad tõenäoliselt 14.-17. sajandist. Tegemist on endise sadamaalaga, kus varem asus merelaht, kuid 1930. aastate lõpus ala täideti. Kunagise merepõhja setetes paiknesid kolme kompaktsema vraki jäänused, mis on seni olnud kaetud ligi nelja meetri paksuse täitepinnasega.

Tulevane Tivoli elamurajoon, kust ajaloolised laevavrakid leiti, asub Tivoli nime all tuntud alal Kadrioru pargi vahetus läheduses, Pirita promenaadi juures vaid 200 meetri kaugusel merest. Esimese etapi arenduse käigus rajab Metro Capital sinna 2016. aasta sügiseks kaks viiekorruselist maja 39 korteriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles