Tallinna loomaaed paigutas kodusead külastajate eest siseruumidesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna loomaaed
Tallinna loomaaed Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tallinna loomaaed on vajadusel valmis sigade Aafrika katku tõttu loomaaia kõik sead siseruumidesse paigutama, kodusead elavad juba praegu ainult siseruumides.

Tallinna loomaaia veterinaariaosakonna juhataja Maaja Kitsingu sõnul külastajatele esialgu mingeid piiranguid ei rakendata. «Arvestades meie suurt külastatavust on see raskendatud,» ütles Kitsing BNS-ile. «Olulisemad on kaitse ja ranged ohutusmeetmed sigade pidamisruumides,» lisas ta.

«Desomatid, töövahendite desinfitseerimine ja piiratud ligipääs sigadele, see on meie prioriteet,» rõhutas ta.

«Oleme valmis ka sulgema sead siseruumidesse, mida oleme osaliselt ka teinud. Kodusead on meil hetkel siseruumides ja külastajad neid ei näe,» sõnas Kitsing.

Kolmapäeval diagnoosis VTA seakatku Viljandimaal Tarvastu vallas asuvas HKScanile kuuluvas seafarmis, kus elutses 2149 looma. Teisipäeval teatas VTA, et sigade Aafrika katku diagnoos on pandud ühele seale Lääne-Virumaal Rakke vallas Kamariku külas asuvas majapidamisel.

Eelmisel nädalal leidis VTA seakatku veel ühest Valgamaa majapidamisest. Neljapäeval teatas veterinaar- ja toiduamet (VTA), et avastas rutiinse kontrolli käigus sigade Aafrika katku   Tartumaal  Puhja vallas asuvas farmis, hukatakse ligi 1200 siga, samuti leiti taud Järvamaal mahefarmist, kus kokku oli 385 siga.

Üle-eelmisel nädalal leiti Viljandimaal Viljandi vallas Ridaküla külas asuvast seafarmist ning samas maakonnas Kolga-Jaani vallas Leie külas asuvast seafarmist SAK, hävitamisele läks üle 500 sea; samuti on seakatk diagnoositud Valgamaal ühes ühe seaga farmis.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles