Eesti ühe rikkaima valla poliitkemplus võtab üles üha kõrgemaid tuure

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rae vallavanem Mart Võrklaev
Rae vallavanem Mart Võrklaev Foto: Andres Haabu / Postimees

Rae vald vallandas tööülesannete rikkumise tõttu hiljuti Vaida põhikooli pikaaegse direktori, kooli õpetajad nõuavad valla otsuse tühistamist ja koolijuhi tööle ennistamist, ent kemplus Eesti ühes rikkaimas vallas ei pruugi olla mustvalge, sest kulisside taga paistab toimuvat kaval poliitiline mäng.

Rae vallavanem Mart Võrklaev vabastas ametist Vaida põhikooli staažika direktori Indrek Uuemaa, sest ühtlasi vallavolikogu revisjonikomisjoni esimehena ametis olev Uuemaa rikkus tööülesandeid. Uuemaa usub aga, et tegemist on lihtlabase poliitilise tagakiusamisega, kuna vallavanem on reformierakondlane ja tema kuulub Keskerakonna ridadesse.

Uuemaad süüdistatakse korduvates tööülesannete rikkumises, ent rikkumisi ei soostu avaldama osapooltest keegi. «Vaadake, kui ma ütleks, siis ma peaks hakkama tõendama seda, mida ma teinud ei ole. See läheb väga keeruliseks. Tegemist on poliitilise tagakiusamisega. See on puhas kius,» kommenteerib Uuemaa.

Tausta ei ole nõus avaldama ka vallavalitsus. «Me ei taha neid põhjuseid lahata, kuna teine pool ei soovi seda. Ilmselt on seal taga strateegia, sest kui need välja toodaks, ei näitaks see tema isikut väga soodsas valguses,» selgitas Rae vallavanem Mart Võrklaev. «Ta väidab, et tegemist on tagakiusamisega. Kuna ta ise ei avalda neid põhjuseid, ei pea meie õigeks läbi ajakirjanduse pori loopida. Asutuse juhina tahaksin ma jääda viisakaks, inimesele on need põhjused teatavaks tehtud ja tal on vahendid oma õiguste eest seista.»

Kooli kollektiiv tegi toetusavalduse

Vaida kooli kollektiiv on tegi direktori ennistamiseks toetuskirja ja läkitas selle vallavalitsusele. «Vallavalitsuse teavitus Vaida Põhikooli direktori Indrek Uuemaaga töösuhte lõpetamisest pani Vaida Põhikooli töötajad ja õpilased nördima. Vaida kogukond on Uuemaale usaldust avaldanud tema valimisega kohaliku omavalitsuse esindajaks,» seisab 24 inimese poolt allkirjastatud toetusavalduses.

Kirjas iseloomustatakse Uuemaad isiksusena, kes on kooliarenduslikult kindla visiooniga võimekas organisaator. «Ta on oma tegemistes järjekindel, järeleandmatu ja oma arvamuse väljaütlemises otsekohene,» lisatakse.

Kaval poliitiline mäng

«Kui sa kuulud Eesti ühe rikkaima valla volikogusse ja oled seal revisjonikomisjoni esimees, siis eks see taust ole seal. Ma olen 1996. aastast Rae vallavolikogus olnud. Kuna mina olen keskerakondlane ja valitsevad IRL ja Reform, siis tasub põhjuseid sealt otsida,» arvab Uuemaa olevat põhjuse, miks ta vallandati. «Eesti Vabariigis võib nii lahti lasta, et ei peagi põhjust olema. Minu lahtilaskmiseks ei olnud põhjust, ma ei ole teinud tegu, milles mind süüdistatakse.»

Rae vallavanema Mart Võrklaeva sõnul organiseeris Uuemaa talle läbikukkunud umbusalduse, et näidata ennast tagakiusatavana. «Tegemist on Rae vallavolikogu liikmega, kes on Keskerakonna nimekirjas ja kes on kunagi erakonna poolt ametisse pandud. Tegemist on revisjonikomisjoni esimehega, kes hakkas mind n-ö uurima ja üritab nüüd väita, et ta lasti selle pärast lahti,» ütles Võrklaev.

«Esimene juhtum, milles me teda hoiatasime oli jaanuaris ja teine nüüd kevadel. Ta teadis juunikuuks, et midagi juhtub, ning tegi viimases volikogus mulle umbusalduse, kuigi tal hääli koos ei olnud,» selgitas Võrklaev. «Nüüd ta üritabki väita, et tegi meile umbusalduse ja sisuliselt järgmine päev lasti lahti. Siin käib taustal päris kõva poliitiline võitlus.»

Vallavanema sõnul istub inimene täna kahel toolil: ühelt poolt on ta volikoguliikmena vallavanema ülemus ja teisalt kooli direktor, kes allub otse vallavanemale. «Nüüd ongi küsimus, kas vallavanem kiusab direktorit või on see lugu sootuks vastupidine,» lisas Võrklaev.

Seadusega on keelatud, et vallavalitsuse ametnik on ühtlasi volikoguliige. Pärast viimaseid valimisi ei tohi volikoguliige töötada ka vallavalitsuse struktuuris, paraku allasutuse juhte see ei puuduta. «See on selline üldine konflikt: ühte pidi oled ülem ja teist pidi allud sellele samale inimesele,» ütles Võrklaev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles