Viimsi suveteater toob lavale lood salapiiritusevedajatest

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spirdivedaja Jakob Kain puhkehetkel
Spirdivedaja Jakob Kain puhkehetkel Foto: SA Rannarahva Muuseum

Augustikuus etendub Viimsi vabaõhumuuseumis ja Prangli saarel salapiiritusevedamisest kõnelev suvelavastus «Mereplekid». Etenduse olustik viib tagasi kahe sõja vahelisse perioodi, kui Soomes kehtis kuiv seadus ja salapiirtuseärist sai rannarahva jaoks üks võimalusi äraelamiseks või elujärje parendamiseks.

Rannarahva ajaloo üks tähtis peatükk, ülemere salaviinaäri võib tagasivaates tunduda romantiline ja põnev, kuid seaduse järgi oli tegemist kuritegevusega, mille suhtes kehtisid karmid karistused.

Paljudele seostub salapiiritusevedamisega Juminda poolsaar ja sealsed külad, kuid aktiivne vedu käis kogu põhjaranniku ulatuses. Silmapaistev piirkond oli Tallinna ümbrus ja eriti Viimsi, kust pärinevad mitmed salapiirituse veo organisatoorse poolega seotud kontrabandistid. Samuti leidis Viimsis aset terve hulk põnevusfilmi väärilisi juhtumisi – piirivalvuri hukkumine tulevahetuses Leppneemes, öö läbi end vees varjanud piiritusevedaja ning salapiirituse rahadest ajendatud julm mõrtsukatöö Prangli saarel.

Viimsi suveteatri etendus «Mereplekid» on ainest ammutanud just neist juhtumistest, mis  möödunud sajandil Tallinna külje all aset leidsid. Rannarahva  muuseumi, Prangli reiside ja MTÜ Liigub koostööprojekti tulemusel valminud etendust mängitaksegi neis samades paikades, kust kunagi «plekkidega» merele mindi. 

Näidendi autor, Piret Saul-Gorodilov nimetab seda žanriliselt tänapäevaseks satiiriks ajaloo traagikaga: «Näidendi tegevustik toimub 1925. aastal ja kui võrrelda toonaseid valikuvõimalusi praegustega, peab ütlema, et kaasajal on neid tohutult rohkem. Kuid kas see teeb valiku kergemaks? Pigem tundub, et olgu valik rikkalik või kesine, ennast kaotada on kerge ja ühel hetkel võid avastada, et sammud suunas, kuhu tegelikult minna ei soovigi».

Mereplekkide lavastaja on Eva Kalbus, muusika on kirjutanud Jarek Kasar , liikumise seaded teinud Kristina-Maria Heinsalu. Osades Ene Järvis, Külli Reinumägi ja teatritrupi KOKK näitlejad. Esietendus 3. augustil kell 19.00 Viimsi vabaõhumuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles