Muinsuskaitsjad tõmbasid liftiplaanile pidurit

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu siseõu.
Tallinna linnavolikogu siseõu. Foto: Sander Ilvest

Tallinn otsustas mai lõpus ehitada esindushoonetesse invaliftid, milles mängis kahtlemata suurt rolli meeri tervislik seisund, ent ehitustöid pole alustatud tänini, sest muinsuskaitsjad panid kavandatud projektile esialgu pidurit.

Esimene lift kavandati paigaldada Tallinna linnavolikogu hoonele Vana-Viru tänaval. Lift pidi tulema majast välja, mis oleks olnud kõige kiirem ja soodsam variant. Tehti isegi riigihange, kuid muinsuskaitse laitis idee maha. «Hange tehti hoone välisküljele lifti paigaldamiseks. Kuna planeeritud kohta ei saadud muinsuskaitseametilt luba lifti paigaldamiseks, tunnistati hange kehtetuks,» selgitas linna haldusteenistuse kinnisvara korrashoiu arendamise osakonna juhataja Villu Vakra.

Töötatakse edasi plaaniga ehitada lift hoonesse. «Uus plaan on ehitada lift majja, mis on mõnevõrra ebamugavam ja aeganõudvam, võib-olla ka kallim. See lift tuleb kindlasti, ent protsess on nüüd mitu kuud edasi lükkunud,» ütles Tallinna volikogu pressiesindaja Taavi Pukk.

Ehitustöid pole alustatud ka teistes hoonetes. «Teistesse esindushoonetesse pole seni hanget tehtud. Liftide paigaldamise tähtaeg oleneb riigihangete menetlusprotsessist ja tarnetähtaegadest,» ütles Vakra. «Raekoja hoonesse on planeeritud trepptõstuki paigaldamine, teistesse hoonetesse lift.»

Tallinna Liikumispuuetega Inimeste Ühing on linna esindushoonetesse invaliftide paigaldamise vajadusest rääkinud juba palju aastaid. «Liftide ehitamine on ainult tervitatav. Pikka aega ei ole need hooned ligipääsulahendust leidnud,» on Tallinna Liikumispuudega Inimeste Ühingu juhatuse esimees Jüri Järve Postimehele varem öelnud.

Tallinna linnavolikogu eraldas 2015. aasta lisaeelarves 528 000 eurot linna haldushoonete (Vabaduse väljak 7 ja 10, Raekoja plats 1, Vana-Viru tn 12) ehitus- ja remonttöödeks ning soetusteks. Lisaks liftidele plaanitakse eraldist kasutada ka Vabaduse väljak 10 katuse ning fassaadi remontimiseks.

Esimeselt kolmanda korruseni sõitva platvormlifti maksumuseks võib keskmiselt arvestada 17 000 – 20 000 eurot, tooltõstukile 7000–9000 eurot, kuid hinnad võivad oluliselt varieeruda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles