Kofkini väljasurnud viineriäri asemele tekkis kebabikiosk

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vorstide asemel saab Kofkini putkadest nüüd 25 krooni eest kebabi.
Vorstide asemel saab Kofkini putkadest nüüd 25 krooni eest kebabi. Foto: Reporter.ee

Aleksander Kofkini Viini vorstide äri ei tasunud Tallinnas end ära ja putkades toimetavad nüüd türklased.

2008. aastal avati Tallinnas Tammsaare pargis Eesti esimene ehtsate Viini viinerite kiosk. Sellele eelnenud Tallinna linna korraldatud nn putkaafäär haises aga omajagu, vahendas Reporter.ee.

Esiteks kuulutas linnavalitsus häid äritsemiskohti pakkuva konkursi välja südasuvel. Paljud tegijad olid siis puhkustel.

Teiseks anti ka ette teatamise aega nii vähe, et huvilised poleks ka parima tahtmise juures jõudnudki reageerida.

Konkursi võitiski Tallinna linnapea Edgar Savisaare hea sõber hotelliärimees Aleksander Kofkin.

Sama koha peal Tammsaare pargis asus varem aga Uus-Vargamäe kohvik. Mäletatavasti olid ka sellega parajad tülid ja tollane kesklinnavalitsus pidas targemaks koha toore jõuga sulgeda.

«See oli Tallinna ajaloos vist esimene selline sundviisiline teisaldamine, mille kulud saadeti omanikule. Põhjus oli väga lihtne – kunagine koht, mis oli väga viisakas ja kus inimesed käisid kohvi joomas oli muutunud rämpsu kogumise kohaks,» ütles Tallinna kesklinna vanem aastatel 2002-2003 Kristen Michal.

Sama koha peal, kus enne oli Vargamäe kohvik ärimees Aleksander Kofkini viineriäri käima ei läinud. Rahvas lihtsalt ei tahtnud hirmkalleid vorstikesi osta. Tänavu septembrikuu lõpus pandigi viineräri kinni ja uhketest kioskitest said üleöö lihtlabased kebabi ja burgeriputkad.

Kebabikioskites aga toimetavad nüüd juba türklased. Eesti keeles suhelda nad muidugi ei mõista.

Lisaks menüüle muutus aga putkade juures veel nii mõndagi. Näiteks Tammsaare pargi putkale kleebiti uued sildid ja need küll soliidsed ega väärikad välja ei näe.

Tallinna kesklinnavalitsus polnud aga maitselagedatest siltidest, mis pealinna keskusele häbi teevad, veel midagi kuulnud. «Kesklinna valitsus kindlasti kontrollib infot ja kui on tarvis võtame meetmed kasutusele,» ütles Tallinna kesklinnavalitsuse haldussekretär Anu Luiga.

Türgi kebabimeistrite pealiku sõnul olevat endiselt tegemist Kofkini projektiga ja putkasid nad rendile ei saanud. Ometi ilutseb kebabimüüjate särkidel hoopis teistsugune firma nimi, millel nüüd Kofkiniga küll midagi ühist pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles