Sotsid on Savisaare laenu teemal mõõdukalt kriitilised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Sotsid võtaksid ise laenu pangast, ent Edgar Savisaare võetud laen tundmatult Liechtensteini eraisikult muudab neid vaid mõõdukalt kriitiliseks.


Pealinnas Keskerakonnaga võimu jagavate sotside esimees ja Tallinna abilinnapea Jüri Pihl lausus, et tema isiklikult võtaks laenu pangast. «See on parem ja läbipaistvam ja siis oled vähem rünnatav,» lisas ta.

«Vaadake, kogu mu elustiil ja asjaajamine on olnud läbipaistev ja selge. Kui sa oled ka poliitik, siis mina tahaks, et minu ümber oleks vähem spekulatsiooni ja seetõttu üritan käituda nii, et kõik oleks arusaadav,» lausus Pihl.

Homme toimuvatel sotside uue juhi valimistel Pihli peakonkurendiks peetav riigikogu liige Sven Mikser ütles, et meedia ja avalikkuse huvi Savisaare laenuasjade vastu on mõistetav.
«Kohaliku omavalitsuse juhid on ka avaliku elu tegelased ja seetõttu peaksid nende rahaasjad olema võimalikult läbipaistvad,» leidis ta.

«Kui tekib küsimusi, millele inimesel pole selget vastust anda, siis on põhjust seda tähelepanelikult uurida,» ütles Mikser, kelle sõnul ei tähenda see samas kohe hukkamõistvat hinnangut.

Ise laenas Mikser eluaseme ostmiseks raha Hansapangast, kuigi tema sõnul ei ole selles iseenesest midagi ebatavalist, kui inimesed laenavad raha ka kusagilt mujalt.

Mikser polnud eile Savisaare rahaasjadega kuigi hästi kursis, sest ta on viimasel ajal tegelnud peaaegu eranditult erakonna juhi kohale kandideerimisega ja kampaania käigus pole ükski sots talt selle kohta midagi küsinud. Ent ka natuke laiemalt võiksid tema sõnul poliitika rahastamise reeglid olla selgemad ja karmimad.

Tallinna linnavolikogu sotsist aseesimees Jaak Juske on samuti raha laenanud pangast ja mitte sõbra käest. «Kodanikele võiks see korda minna, kui ta seda varjab,» kommenteeris ta Savisaare laenu.

Kui aga laen on avalik ja deklareeritud ning tegemist on seadusliku tegevusega, siis Juske selles probleemi ei näe. «Savisaar teab ise kõige paremini ja oskab ka selgitada, miks ta panka ei kasuta,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles