Savisaar saanuks Eesti pankadelt soodsama laenu

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokumentide järgi Liechtensteini        advokaadibüroolt 2,7 miljonit krooni laenanud Tallinna linnapea Edgar Savisaar saanuks Eestist laenu soodsamalt, näitasid Postimehe päringud neljale siinsele suuremale pangale.
Dokumentide järgi Liechtensteini advokaadibüroolt 2,7 miljonit krooni laenanud Tallinna linnapea Edgar Savisaar saanuks Eestist laenu soodsamalt, näitasid Postimehe päringud neljale siinsele suuremale pangale. Foto: Peeter Langovits

Postimehe tehtud päringud neljale Eesti suure­male kommertspangale näitasid, et Liechtensteinist laenamise asemel saanuks Tallinna linnapea Edgar Savisaar kaubale ka siinsete pankadega.

Postimehe küsimus pankadele oli lihtne: kuidas nad vastaksid 60-aastase, stabiilse sissetulekuga – netosissetulek 39 942 krooni – inimese soovile saada pangast kiiresti 2,7 miljonit krooni laenu?

Kõik neli panka – Swedbank, SEB, Nordea ja Sampo – teatasid, et oleksid põhimõtteliselt nõus sellisele inimesele laenu andma. Tulenevalt Savisaare vanusest kaasnenuks talle antava laenu puhul lisarisk, mistõttu ei nõustuks ükski pank andma talle laenu kauemaks kui kümme aastat.

Ent kui praeguste arvestuste kohaselt peab Tallinna linnapea Euroopa maksuparadiisiks peetava Liechtensteini advokaadibürooga sõlmitud laenulepingu järgi tasuma kaheksa järgmise aasta jooksul iga kuu üle 37 000 krooni, siis Eestist saanuks ta pankadelt kindlasti parema pakkumise.

Kõige konkreetsema vastuse andis Postimehele SEB eraisikulaenude äriarendusjuht Triin Messimas, kelle sõnul saaks klient ehk siis Savisaar nende üldiste laenutingimuste järgi laenu kuni kümneks aastaks.

«Tema maksevõime võimaldaks kasutada laenumakseteks 50 protsenti sissetulekust ehk 19 971 krooni, mis lubaks kümneaastase graafiku korral laenata kuni ligi kaks miljonit krooni. Kui on olemas ka kaastaotleja, võiks laenatav summa olla ka suurem,» selgitas Messimas.
Seega, kui keegi Savisaare võitluskaaslastest olnuks nõus linnapea laenutaotlust isiklikult käendama, võinuks ta saada SEBst laenu 2,7 miljoni krooni.

Swedbank seadis Savisaare profiiliga laenaja taotluse lisatingimuseks, et kümneaastase laenu saamiseks peab inimene olema liitunud pensionikindlustusega. Kui ei ole, saaks inimene laenu vaid viieks aastaks.

Nordea panga teatel vastab Postimehe kirjeldatud klient igati nende laenusaamise põhinõuetele.

«Aga lisaks vaatame veel paljusid muid nüansse, mille kohta hetkel info puudub. Üldjuhul ei tohiks laenutaotleja olla laenulepingu lõppemise ajaks vanem kui 65-aastane, see on seatud n-ö ülempiiriks,» teatas pank.

Sampo pank vastas, et nad sooviksid Postimehe antud profiiliga laenutaotlejaga nõustamiseks kohtuda, et saada ülevaadet tema muudest varadest. «Alles seejärel saame teha juba konkreetse laenupakkumise,» vastas pank.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles