Sügiseks valmib Ülemiste järve lõunakülje promenaadi eskiis

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallavanem Mart Võrklaev ja maastikuarhitekt Kersti Lootus uurivad Kurna oja kaldaäärt kohas, kus gaasitoru üle oja suundub.
Vallavanem Mart Võrklaev ja maastikuarhitekt Kersti Lootus uurivad Kurna oja kaldaäärt kohas, kus gaasitoru üle oja suundub. Foto: Rae vald

Rae vald sõlmis kuue ettevõtjaga koostöölepingu Ülemiste järve lõunaküljele rajatava promenaadi eskiisprojekti tellimiseks.

«Ülemiste järve lõunaküljele planeerime ligi 1,5 kilomeetri pikkust järvepromenaadi, mis sobib nii jalutamiseks kui tervisespordi tegemiseks,» rääkis Ülemiste järve avamise eest aktiivselt seisnud endine riigikogu liige ja praegune Rae vallavolikogu liige Tõnis Kõiv.

Ta lisas, et loodetavasti lähiaastatesse  jääv järvepromenaad saab olema lisaväärtus ennekõike Peetri ja Järveküla elanikele, kuid loomulikult võidab sellest piirkond laiemalt.

Vallavanem Mart Võrklaev on juba varasemalt tunnustanud Kõivu initsiatiivi järve avamiseks elanikele ja samuti järvepromenaadi rajamiseks, kuid sel korral pälvis Kõiv vallavanema tunnustuse ka selle eest, et eskiisprojekti tellimine esimesele promenaadi lõigule on saanud nii valla kui vallas tegutsevate ettevõtjate ühisasjaks.

Milline aga võiks olla ligi 1,5 kilomeetri pikkune mööda järve äärt kulgev rada kas alguspunktiga Leerimäe teest või Lääne teest Järvekülas kuni Kurna ojani, see saab selgemaks peale Eesti juhtiva promenaadide arhitekti Kersti Lootuse poolt kokku pandud eskiisprojekti 3D visualiseeringus.

«Esitamisküpse visuaali kohta saavad kõik huvilised võimaluse oma arvamust avaldada ning visuaal aitab põhiliselt väärkujutelmadest tulenevat vastuseisu inimeste lubamisele vee äärde muuta. Mida selgemaks saavad plaanid, seda vähem on põhjust karta veekvaliteedi pärast,» rääkis Kõiv.

«Mul on hea meel, et ka ettevõtjad on otsustanud elukeskkonna väärtust tõstvas projektis osaleda. Ilma nende kaasfinantseeringuta ei jõuaks me eskiisini nii kiiresti kindlasti,» kõneles vallavanem Mart Võrklaev. Vallavanema sõnul on koostöös  maastikuarhitekt Kersti Lootusega  tehtud ära eeltöö ja vaadatud Ülemiste ümbrust selle pilguga, et kuidas siis oleks mõistlik rajada jalutusrajad järvevett igati kaitstes.

«Valla huvi on üheltpoolt kindlasti kaitsta väärtuslikku järvevett, kuid samas võimaldada elanikele ligipääs Ülemiste järve äärde,» resümeeris vallavanem.

Laam Kinnivara OÜ ja Energiamaja OÜ juhatuse liige Aivar Villemsoni sõnul on promenaadid ja terviserajad elukeskkonda väga oodatud. «Vaadates, kui hästi läheb sporditarvete müüjatel ning kui rahvarohked on tervisespordi üritused, siis vald on igati õigel teel,» ütles Villemson.

Koos Villemsoniga allkirjastasid koostöölepingu veel Maik Teiv Compakt Kinnisvara OÜ juhatuse liikmena, Madis Mägi Hausers Grupp OÜ juhatuse liikmena, Andrus Uudmäe Sõpruse Majad OÜ juhatuse liikmena ja Marko Rink BlueSky Project OÜ juhatuse liikmena.

Eskiisprojekt valla ja ettevõtjate ühisfinantseerimisel valmib käesoleva aasta oktoobri lõpuks ning läheb maksma ilma käibemaksuta 4400 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles