Savisaare varandus ulatub vähemalt kaheksa miljonini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar on üsna jõukas mees ka pärast lahutust Vilja Savisaarest – talle kuulub vähemalt kaheksa miljoni krooni jagu vara.
Edgar Savisaar on üsna jõukas mees ka pärast lahutust Vilja Savisaarest – talle kuulub vähemalt kaheksa miljoni krooni jagu vara. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tallinna linnapeal pole põhjust pensionipõlve karta, sest ka lahutuse järel kuulub talle avalike allikate andmetel umbes kaheksa miljoni krooni jagu vara.
 


Äriregistri ja kinnistusraamatu andmetel koosneb Edgar Savisaare vara Hundisilma talust Lääne-Virumaal ja firmast Fixor Holding OÜ. Hundisilma talu kohta oletas Uue Maa Rakvere harukontori elamispindade osakonna juhataja Margus Punane, et selle väärtus võib jääda kahe miljoni krooni kanti.

Tänavu on sealkandis eksklusiivsemaid talukohti Punase sõnul müüdud hinnaga 1,5–2 miljonit krooni, ent maad on nende talude juures olnud vähem kui Savisaare talu 14 hektarit, mistõttu Hundisilma väärtus peaks olema suurem.

Fixor Holding kuulub sajaprotsendiliselt Edgar Savisaarele. Eelmise majandusaasta aruande kohaselt oli selles firmas aasta lõpuks 5,793 miljonit krooni jagamata kasumit. Talu ja firma väärtus kokku ulatubki kaheksa miljoni kroonini.

Kõva kasum

Savisaar lahutas mullu Vilja Savisaarest, kellega jagati vara nii, et Edgarile jäi Hundisilma ja Fixor Holdingu, Vilja sai eramu Nõmmel. Pärast lahutust kustutati eramult SEB kasuks olnud 4,252 miljoni kroonine hüpoteek. Eelmisel nädalal palus Edgar Savisaar vabandust, et oli unustanud deklareerida 2,7 miljoni krooni suuruse laenu, mille oli võtnud abielulahutuse kokkuleppest kinnipidamiseks.

Samas tekib küsimus, miks oli Savisaarel Nõmme maja laenust vabastamiseks vaja raha laenata Lichtensteini juristilt Peter Kaiserilt krõbeda kaheksaprotsendilise intressiga – Fixor Holdingul oli eelmise aasta lõpus arve peal 3,5 miljonit krooni.

Majandusaasta aruannete kohaselt peamiselt kinnisvarainvesteeringutega tegelev, ent ka Savisaare raamatu «Peaminister» välja andnud Fixor Holdingul oli kogu kriisi ajal palju raha arvel, sest praeguses majanduskliimas ei leidu firma tegevusaruande kohaselt häid investeerimisvõimalusi.

Fixor Holdingut juhib Savisaare poeg Erki Savisaar. Alates aastast 2007 teenis firma kahjumit, mille põhjuseks oli osaliselt isaarmastus, sest Savisaar hoiab poega palgal ka halbadel aastatel, kui firma müügikäive on väiksem kui Erki Savisaare palk.

Samas tegi firma buumiaastatel läbi müstilise tähelennu. 2004. aastal alustas Fixor Holding aktiivsemat äritegevust ja juba järgmisel aastal saadi ligi neli miljonit krooni kasumit. Järgneval aastal lisandus veel 2,8 miljonit, nii et buumi lõpuks kuulus Edgar Savisaarele seitse miljonit krooni jagamata kasumit, millest ta praeguseks on kaotanud umbes miljoni.

Millest Savisaar elab?

Erki Savisaar palus talle suunatud küsimused firma äritegevuse kohta saata e-posti teel, ent Postimehe trükkimineku ajaks polnud vastuseid saabunud.

Edgar Savisaar pole majandusaasta aruannete kohaselt kunagi firmast ühtegi krooni omanikutulu välja võtnud.

Kui Edgar Savisaare laen avalikuks tuli, tekkis küsimus, millest Savisaar elab. Ta saab küll Tallinna linnapeana palka ­ 40 000 krooni kätte ja natuke ka lisatasusid, ent ikkagi selgus postimees.ee arvutusest, et Savisaare öeldud laenusumma, tähtaja ja intressimäära juures jääks talle elamiseks 8341 krooni kuus.

Seepeale teatas linnavalitsuse nõunik Liina Oja, et Savisaarel on ka muid tulusid, näiteks tõi ta autoritasud Savisaare teose «Peaminister» pealt, mitme ettevõtte müügi ja dividenditulud Fixor Holdingist.

Ent nagu öeldud, «Peaministri» andis välja Fixor Holding, mis pole majandusaasta aruannete kohaselt vähemalt raamatu müügist teenitud kasumit dividendidena Savisaarele maksnud.

Äriregistri andmetel müüs Savisaar oma viimase osaluse mõnes teises firmas peale Fixor Holdingu aastal 2008. Kui Savisaar sai ettevõtete müügist tulu ka pärast seda aastat, siis pidid need ettevõtted olema registreeritud välismaal.

Savisaare vara

1. Edgar Savisaarele kuulub kinnistusraamatu andmete kohaselt Hundisilma talu ja 14 hektarit maad Lääne-Virumaal väärtusega umbes kaks miljonit krooni.

2. Äriregistri andmetel kuulub talle OÜ Fixor Holding, millel oli eelmise aasta lõpus jagamata kasumit 5,793 miljonit krooni. Kriisiaastatel on kahjumite tõttu jaotamata kasumi summa ettevõttes vähenenud umbes miljoni võrra.

3. Edgar Savisaar lahutas eelmisel aastal Vilja Savisaarest ning viimasega sõlmitud kokkuleppest kinnipidamiseks laenas Lichtensteini juristilt Peter Kaiserilt 2,7 miljonit krooni. Savisaar unustas laenulepingu oma majandushuvide deklaratsiooni kandmast, mistõttu sai 9000 krooni trahvi. Eksimust seletas ta psühholoogiliselt raske ajaga oma elus pärast abielulahutust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles