Fotod: Rotermanni elevaatoris peeti sarikapidu

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rotermanni kvartalis asuvas vanas elevaatorihoones peeti täna sarikapidu.

Hobujaama tänaval asuva silmatorkava 110 meetri pikkuse, kümne meetri laiuse ja 24 meetri kõrguse ajaloolise hoone rekonstrueerimine on jõudnud sellisesse faasi, kus talle enam kõrgust juurde ei tule.

1900. aastal valminud hoone on üks suuremaid paekivist ehitisi Tallinna kesklinnas. Hoone omaniku Urmas Sõõrumaa sõnul on maja keskel siiski veel üks koht, mis ehitatakse viis-kuus meetrit kõrgemaks, nii nagu see ka ajalooliselt oli.

«Me kõik ju mäletame, kui sellesama hoone seinast kukkusid kivid alla tänavale. Hea et keegi alla ei jäänud. Nüüd vaatame koos ehitajaga üle kõik kivid ja muud kohad, nii et see ehitis oleks turvaline,» lubas Sõõrumaa.

Tema sõnul tulevad elevaatori alumisele korrusele mõnusad keldripoed ja restoranid. Vahepealsetele korrustele tulevad nii nõupidamiste, spordi- kui tantsusaalid ning paaril viimasel korrusel saavad olema eksklusiivsed bürood.

Rotermanni kvartali elevaatorihoone on Eesti 20. sajandi alguse tööstusarhitektuuri väärtuslik esindaja, mille laadseid Eestis säilinud rohkem ei ole. Oluline on hoone ka Eesti ja Tallinna majandus- ja kultuuriajalooliselt seisukohalt: hoone on seotud 20. sajandi alguses Eestimaa kubermangu tõusuga vilja eksportijaks number üks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles