Valmis Tallinna rajatava «Tondipoiste» monumendi makett

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Tondipoiste» ausamba makett koos selle autoritega. Vasakult Ivan Zubaka, Jaak Soans ja Georg Kotter.
«Tondipoiste» ausamba makett koos selle autoritega. Vasakult Ivan Zubaka, Jaak Soans ja Georg Kotter. Foto: Kristiine linnaosavalitsus

Tallinna linnavõim kavatseb tuleva aasta aprillis taastada Tondil asuva Audentese ülikooli peasissekäigu ette «Tondipoiste» ausamba ning praeguseks on valmis saanud monumendi makett.

Kristiine linnaosa vanema Mihhail Korbi sõnul on rahvasuus «Tondipoiste» ausambaks kutsutud mälestusmärgi taastamine linnaosa jaoks päris oluline asi, sest monument on nii Tallinna linna kui ka Eesti Vabariigi väärtuslik ajalooline sümbol, teatas Kristiine linnaosa valitsus.

Tondi sõjakooli hoone ees asunud 1924. aasta 1. detsembril riigipöördekatse käigus hukkunud kadettidele pühendatud mälestusmärgi saab ennistada selle esialgsesse asukohta - Audentese ülikooli peasissekäigu ette .

Amandus Adamsoni loodud ning 1941. aastal hävitatud monument oli üks võimsamaid mälestusmärke Eestis ning see kujutas kadetti, kes hoiab põlvel oma haavatud sõpra. Samba vundamendi läbimõõt oli 20 meetrit ja graniidist posti kõrgus üle kaheksa meetri.

Monumendi makett valmis skulptor Jaak Soansi juhtimisel ning teda aitasid Ivan Zubaka ja Georg Kotter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles