Lõvi park suleti vandaalide hirmus

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Nõmme elanikud on pahased, et ei saa enam Hiiu-Suurtüki tänava lähedusse jäävasse Lõvi parki.

Elamute vahele jääva lõviskulptuuri ja purskkaevuga väikese pargi juurde viib tee, mille otsavärav on lukus ning Facebookis käib elav arutelu selle üle, kas Nõmme elanikel on õigus seal jalutamas käia või mitte.

Kui skulptuur paari aasta eest avati, lubas maa-ala arendav firma, et pärast valmimist jääb park avalikku kasutusse.

«Kui me omal ajal purskkaevu ja lõviskulptuuri tutvustasime, siis sai tõepoolest lahkelt lubatud, et ümberkaudsetele inimestele saab olema sinna vaba ligipääs,» möönis Hiiu-Suurtüki 4 ühistu esindaja Priit Kajari.

Arendaja plaan oli selline, et majad ehitatakse nii Hiiu-Suurtüki tänava äärde kui ka krundi teise serva. Elamute vahele jääv park koos purskkaevu ja Mare Mikofi lõviskulptuuriga oli plaanitud avalikku kasutusse. Mõne aja eest aga pandi kinnistu Vääna tänava poolne värav lukku.

Kajari sõnul jäi elamute ehitamine möödunud aastal pooleli, sest turg polnud soodne. See aga polnud põhjus parki sulgeda.

«Meil on seal Lõvi tänav, mis on eratee, ja kaks hektarit eramaad. Ei detailplaneering ega miski muu kohusta meid kedagi sinna lubama,» lausus Kajari. «Meil polnud siiani selle vastu midagi, kui inimesed seal jalutavad ja purskkaevu juures istuvad. Aga sel suvel on seal kord millegipärast käest ära läinud,» lisas ta.

Nii näiteks sokutab keegi oma vana mööblit üle aia nende krundile. See elanikke ja arendajat nii palju ei häirigi, aga Kajari sõnul on kohalikud noored hakanud seal lõhkumas käima.

«Nad on käinud pooleliolevates majades, kust me oleme neid korduvalt ära ajanud. Ja küllap see on neid vihastanud, sest nüüd käiakse seal sihilikult lõhkumas. Mitte nii, et mängu käigus midagi juhtub, vaid täiesti sihilikult lõhutakse. Tavaline pilt oli ka see, et Vääna tänava vanast ajaloolisest väravast jookseb sisse viie-kuueliikmeline kamp 15–16-aastaseid poisse. Nad räuskavad, sõimavad, ropendavad ja hüppavad teiselt poolt üle aia. Nii me polegi leidnud muud võimalust, kui värav lukku panna. Paratamatult kannatavad selle all ka kõik korralikud inimesed, kes ei pääse selle tõttu enam parki,» põhjendas Kajari.

Tema sõnul häirib elanikke ka see, et purskkaevu ääres käiakse alkoholi joomas. «Helistada politseisse ja öelda, et siin pargis juuakse, on täiesti mõttetu. Kui saaks kuidagi tagada selle, et keegi seal ei lõhu ega laamenda, siis võiks ju inimesi sinna lubada, aga praegu pole küll vähimatki kindlust, et seal kord püsib.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles