Vääna koolijuhi vallandamine viis vallarahva kahte leeri

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vääna kooli endine direktor Maris Viisileht ja praegune direktori kohusetäitja Ragnar Raidma Postimehe külaskäigu ajal, mis maksis kooli majandusjuhatajale tema ametikoha.
Vääna kooli endine direktor Maris Viisileht ja praegune direktori kohusetäitja Ragnar Raidma Postimehe külaskäigu ajal, mis maksis kooli majandusjuhatajale tema ametikoha. Foto: Raigo Pajula

Tänavu augusti lõpus, nädal enne kooli algust vabastas Harku vallavanem Kaupo Rätsepp ootamatult ametist Vääna lasteaed-algkooli direktori Maris Viisilehe.


Kaksteist aastat kooli juhtinud Viisilehe vabastamine jäi nii mõnelegi vallaelanikule mõistetamatuks. Õiguskantslerile, maavanemale ja ajakirjandusele saadeti pöördumine, millele on alla kirjutanud üle 50 inimese ja milles väljendati muret Vääna mõisas asuva kooli tuleviku pärast.

Vallandamiskäskkirjas on põhjustena üles loetud nii kooli arengukava puudumine kui ka eksimused riigihangete seaduse vastu kooli remonditööde tellimisel. Kolmas süüdistus kõlab: «Muu hulgas on Maris Viisileht 2010. aastal ilma vallavalitsuse nõusolekuta asutuse ruumides korraldatud üritustel lubanud müüa alkoholi, rikkudes sellega seaduses sätestatud keeldu.»

Rätsepp on oma otsuse õigsuses kindel. «Määravaks sai see, et ühel koolil peab kindlasti olema arengukava ja seda pole Vääna koolil olnud kolm aastat. Ainuüksi selle tõttu võiks juba kaaluda koolijuhiga töösuhte lõpetamist,» ütles ta.

Külakoda tahab kuuri

Kõige hullemana kõlab kooliruumides alkoholi müümise süüdistus. Viisileht möönis, et seadust lugedes näeb ta tõepoolest oma süüd, aga alkoholimüük olevat toimunud valla üritusel ja vald on ka kooli omanik. Nii ei taibanudki direktor õigeaegselt seda, et tema peab seal korra järele valvama.

Ametist vabastamise tegelik põhjus, mida kumbki pool otsesõnu välja ei ütle, tundub olevat hoopis muus. Nimelt on mõisahoones asuva kooli kõrval kunagise mõisa tõllakuur, mida kool kasutab puukuurina. Vanas mõisahoones on 18 ahju, mida tuleb talvel iga päev kütta ning küttepuude küsimus on seetõttu koolile elulise tähtsusega.

Tõllakuurile ihub hammast aga Vääna külakoda, mis tegutseb PRIA toel korda tehtud vanas mõisaaidas, kus käib kadestamisväärselt aktiivne seltsielu. Järgmisena tahab külakoda korda teha ja avalikku kasutusse võtta ka sellesama tõllakuuri, kus kool oma puid hoiab.

Vald on kuuri külakojale rendile andnud, ja mõlemad lepingupooled heidavad Viisilehele ette vähest koostöövalmidust. Viimane väljendus peamiselt selles, et kool küttepuudele ise uut hoiukohta ei muretsenud.

Maavanem uurib

Harju maavanem Ülle Rajasalu lubas valla hariduselus toimuvat lähemalt uurima hakata.

«Kutsusime töölt vabastatud koolidirektori välja ja küsisime, mis juhtus. Ja vastust ei me saanud, sest ka tema ei teadnud. Ta on selle otsuse töövaidluskomisjonis vaidlustanud. Maavalitsus ootab komisjoni otsuse ära ja siis otsustame, mida edasi teha,» lausus Rajasalu.

«Siin on põhjust küsimusi esitada küll. Seda enam, et praegu on kooli direktori kohusetäitjaks määratud inimene, kes üldse ei vasta direktori kvalifikatsiooninõudmistele,» nentis ta.

Rajasalu sõnul oli koolil arengukava olemas, aga see oli vallavolikogus kinnitamata. «Ja ma küsin: miks? Kui hoolekogu oli selle heaks kiitnud, siis pidanuks vald sellega arvestama ja selle ka ise läbi töötama,» märkis maavanem.

«Alkoholi müügi koha pealt ütleb Viisileht, et tegelikult toimuvad sealsamas kõik valla üritused niimoodi. Küll müüakse jaanipäeval lahtist õlut, küll midagi muud. Siin peaks jällegi vald ise vastutama,» lisas ta.

Seetõttu taotlebki maavalitsus haridusministeeriumilt luba minna kontrollima Harku valla koolides toimuvat, sest ka maavanema kõrvu on jõudnud uskumatuna tunduvaid jutte. Aga valdavalt need ongi kuulujutud, sest keegi ei taha avalikult midagi halba öelda inimeste kohta, kellega peab ka tulevikus lähestikku elama ja töötama.

Uue juhi käigud

Anonüümseks jäävad ka need, kes vallavanema otsustele kahe käega alla kirjutaksid.

«Eelmise direktori ajal oli lastevanematesse selline suhtumine, et kes te sihukesed olete, et üldse midagi ütlema tulete. Praegune direktori kohusetäitja on aga selline, kes otsib ise probleemidele lahendusi ja kellega on võimalik asju arutada,» kinnitas üks lapsevanem.

Direktori kohusetäitja Ragnar Raidma probleemilahendamise näiteks on aga see, et ta vallandas töölt ka Vääna kooli majandusjuhataja selle eest, et viimane lubas Postimehe ajakirjaniku ja fotograafi ilma kooskõlastuseta majja. Teine põhjus oli see, et majandusjuhataja levitas lapsevanemate seas endise direktori kaitseks kirjutatud pöördumist ning kasutas selleks ­e-posti aadresse, mille lapsevanemad olid koolile usaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles