Uus trammitee raiutakse sügavale paekivisse

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peterburi tee ja raudtee vahele jääval krundil on paekivisse uuristatud suur ümmargune ring, mis näeb välja nagu ufode maandumisplats. Tegelikult hakkavad seda kasutama trammid.

Peterburi teel uuristatakse süvendit trammide tagasipöörderingi jaoks. Paekivi sees on juba üsna sügav kraav, kuid Tallinna Linnatranspordi ASi (TLT) juhatuse esimehe Enno Tamme sõnul pole süvendi lõplik sügavus siiski veel käes. Tamm selgitas ka, miks trammirööpaid lihtsalt maha ei panda.

«Seda on vaja selleks, et kui trammitee läheb tulevikus raudtee alt läbi, siis oleks trammidel sujuv laskumine ja teisel pool raudteed samuti sujuv tõus,» selgitas Tamm. Praegu rajatavasse süvendisse tulebki trammide tagasipöördering, sest neljas trammiliin peab hakkama tööle enne, kui raudtee alt tunnel läbi uuristatakse.

Seal, kus praegu mürisevad masinad, hakkavad novembri esimeses pooles sõitma trammid. Peterburi teega ristuvad trammirööpad pandi maha juba Peterburi tee remondi ajal. Praegu ühendatakse need mööda Majaka tänavat kulgeva trammiliiniga. Raudtee alt kulgev trammitunnel peaks valmis saama 2017. aasta keskpaigas.

«Kui vaadata praeguseid ehitustemposid, siis võib see aeg ettepoole nihkuda. Viimasel ajal lähebki trammiteede ehitamisega hästi. Seda nii Majaka tänava trammitee rekonstrueerimisel, Peterburi tee tagasipöörderingi ehitusel kui ka Peterburi tee äärse trammitee olemasolevas mahus rekonstrueerimisel kuni Jüriöö pargini. Seal loodame liikluse käima saada augusti viimastel päevadel,» ütles Tamm.

Majaka tänaval käivad paralleelselt kahed tööd. TLT on tellinud trammitee rekonstrueerimise koos kogu taristu korrastamisega, nagu tehti ka Pärnu maanteel. See tähendab, et uuendusena ehitatakse Majaka tänava trammipeatustesse ooteplatvormid. Varem tuli trammi oodata kõnniteel ja siis üle sõidutee trammi peale silgata. Sügisest on asjad teistmoodi. Ooteplatvormi pind on trammi põrandaga samal tasandil, nii et sealt saab mugavalt nii lapsevankri kui ka ratastooliga trammi siseneda.

Tänavuse trammitee rekonstrueerimise esimene etapp, «Lubja tõus» ehk tee, kuhu tramm Tartu maanteelt ära pöörab ja üles Lasnamäe poole sõidab, on juba valmis.

«Majaka tänaval peaks ka põhitööde maht juba juuli lõpuks valmis olema. Siis jääb veel sealse rööbastee ühendamine Peterburi tee 2 tagasipöörderingiga ja need tööd, mida praegu tehakse Peterburi teel. Praegu käib tõeline trammiliikluse renessanss. Sellist asja ei ole Tallinnas kunagi varem olnud,» lausus Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles