Kohus saatis poeröövlite maffiajõugu pikaks ajaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Harju maakohus saatis esmaspäeval pikaks ajaks vangi maffiajõugu, kes süüdistuse järgi tegeles Tallinnas poeröövidega ja tekitas sadu tuhandeid eurosid kahju.

27-aastane Stanislav pidi vastu võtma kaheksa-aastase, 46-aastane Valeri nelja aasta ja kuue kuu pikkuse, 43-aastane Andrei seitsmeaastase ning 44-aastane Juri kuueaastase vangistuse. Kõige kergemini pääses 44-aastane Andrei, kes sai küll viieaastase vangistuse, kuid peab sellest reaalselt vanglas kandma neli kuud, ülejäänu aga tingimisi üheaastase katseajaga.

Ühtlasi tuleb meestel hüvitada sadadesse tuhandetesse eurodesse ulatuv varaline kahju.

Jõugu peamehe, 49-aastase Paveli süüasi on üldisest kriminaalasjast eraldatud, kuna ta saadeti kohtumeditsiinilisse ekspertiisi. Samuti kohtu all oleva 23-aastase Dmitri episoodid tuli samuti eraldada, kuna mees on kuulutatud tagaotsitavaks.

Ringkonnaprokurör Rita Siniväli sõnul oli süüdistuse kohaselt kuritegeliku ühenduse eesmärk röövide toimepanemine ja saadud vara turustamine. «Saadud kasum jaotati kuritegeliku ühenduse liikmete vahel. Kuritegude toimepanemisel kasutati gaasiballoone, tulirelvi, muukraudu, haamreid ning röövimistes süüdistatavad varjasid oma nägu näokatete ja maskidega ning kandsid parukaid. Sageli tungiti kauplustesse varasel hommikutunnil, kui kauplused ei olnud veel ostjatele avatud, kuid müüjad panid kaupa välja,» selgitas Siniväli.

Näiteks mullu 19. märtsil üritasid kaks meest röövida Pae tänaval asuvat elektroonikapoodi ning nõudsid poemüüjalt relva ähvardusel raha. Poemüüja ja poodi tunginud meeste vahel tekkis konflikt, mille käigus üks süüdistatavatest tulistas poemüüjat ja teine lasi talle näkku gaasi. Poemüüja avas seejärel vastutule, tabades mõlemat meest. Üks poodi tunginud meestest suri sündmuskohal.

Põhja prefektuuri varavastaste kuritegude teenistuse juhi Toomas Jervsoni sõnul oli selle grupi kuritegelik sisu juveelipoodide, valuutavahetuspunktide ja teiste potentsiaalselt suurt tulu pakkuvate ettevõtete röövimine. «Tegemist oli hästi organiseerunud jõuguga, kus vanemad ja kogenud liikmed olid kaasanud eelneva kriminaalse taustaga nooremaid,» ütles Jervson.

«Selles grupis oli üles ehitatud kõrge sisemine distsipliin, röövid olid detailselt ette valmistatud. Kuna suurem osa jõugu liikmetest oli eelnevalt korduvalt karistatud, oli neil hea teadmine paljudest politsei töömeetoditest. Seetõttu võttiski politseil nende toimepandud kuritegude lahendamine pikalt aega,» lisas Jervson.

Süüdistuse kohaselt pandi 49-aastase Paveli juhtimisel Tallinnas Lasnamäel 2012. aasta novembrist kuni tänavu märtsini toime kokku 10 poeröövi ning kaks röövimise katset. Kokku rööviti erinevatest poodidest väärisesemeid üle 300 000 euro väärtuses.

Röövide toimepanemiseks varastasid grupi liikmed süüdistuse kohaselt erinevatelt sõidukitelt numbrimärke ning panid need röövis kasutatud autole. Ühe röövi toimepanemiseks varastati sõiduauto, mis hiljem põlema süüdati.

Kriminaalasjas olid esitatud mitmed tsiviilhagid. Konfiskeerimise ja tsiviilhagide tagamiseks on arestitud kinnisvara, sõiduk, erinevat tehnikat ning sularaha.

Pavelit süüdistatakse suure varalise kasu saamise eesmärgil kuritegeliku ühenduse loomises, mille tegevus oli suunatud Tallinnas röövimiste toimepanemisele. Süüdistuse kohaselt kuulus kuritegelikku ühendusse vähemalt üheksa isikut.

Varasemalt on kuritegudega seoses Harju maakohus kokkuleppemenetluses süüdi mõistnud kaks meest, sealhulgas 2013. aasta detsembris kahes röövis osalenud Dmitri (47), kes töötas kullassepa töökojas õpilasena ja sulatas röövitud kulda ümber. Dmitrilt konfiskeeriti tsiviilhagide katteks kullast valand väärtusega ligi 14 000 eurot, kaks Audit ja sularaha ligi 2000 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles