Tallinna sinilipurannad läbisid edukalt kohapealse kontrolli

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita linnaosavanem Tõnis Mölder, Eesti Looduskaitse Seltsi juhatuse esimees Juhan Telgmaa ja abilinnapea Arvo Sarapuu tõmbavad sinilipu vardasse.
Pirita linnaosavanem Tõnis Mölder, Eesti Looduskaitse Seltsi juhatuse esimees Juhan Telgmaa ja abilinnapea Arvo Sarapuu tõmbavad sinilipu vardasse. Foto: Albert Truuväärt

Ökomärgisega «Sinilipp» tunnustatud Pirita ja Pikakari supelranda kontrollkülaskäigu teinud Rahvusvahelise Keskkonnahariduse fondi (Foundation for Environmental Education, FEE) esindaja arvamusel vastavad mõlemad rannad täielikult sinilipu kriteeriumitele.

Eriti märgiti ära linna tegevused keskkonnahariduse valdkonnas. FEE nõukogu liige José Hendriksen (Madalamaad), sinilipu Eesti rahvusliku žürii liikmed ja Eesti looduskaitse seltsi juhatuse liige Juhan Telgmaa, kes on FEE esindaja Eestis, kontrollisid Pirita ja Pikakari supelrandade vastavust ökomärgise «Sinilipp» taotlusele ning teenuste kvaliteeti ja kättesaadavust.  Külalisi saatsid ka  Pirita ja Põhja-Tallinna linnaosavalitsuse ning Tallinna Keskkonnaameti esindajad.

José Hendrikseni arvamusel  on Pirita ja Pikakari supelrannad hästi hooldatud,  pakutakse kvaliteetseid teenuseid ning külastajatele on kättesaadav oluline info teenuste ja vee kvaliteedi kohta. «Tavaliselt on supelranna omanikel kõige suuremaks probleemiks keskkonnahariduslike tegevuste korraldamine, kuid Tallinnas leidsin ma eest põhjalikult läbimõeldud ja hästi korraldatud mitmekesise tegevuste kava, mis on linnale suureks plussiks,» ütles Hendriksen oma kontrollreidi tulemusi kommenteerides. Ta soovitas Pirita rannas tihedamini adru koristada ja et vetelpäästjatel oleks võimalus kasutada ka portatiivset elustamisaparaati. 

Abilinnapea Arvo Sarapuu avaldas rahuolu kontrollreidi tulemuste üle. «Pirita ja Põhja-Tallinna linnaosad ning Tallinna Keskkonnaamet koostöös teiste linnaasutustega tegid ära suure töö supelrandade ettevalmistamisel.  FEE poolt antud hinnang on meile suureks innustuseks edaspidiseks tööks ja eeskujuks teistele omavalitsustele, kellel on samuti  heas korras supelrannad,» märkis abilinnapea.

«Kui Pirita supelranna külastajatele annab sinilipu olemasolu kinnitust keskkonna ja teenuste kõrgest kvaliteedist, siis Pikakarile tõi sinilipp  külastatavuse hüppelise kasvu, sest tänu teavitusele avastasid inimesed selle  imekauni ranna Paljassaare poolsaarel,» lisas Sarapuu.

Ökomärgis «Sinilipp» heisatakse rohkem kui 4000 supelranda ja väiksesse sadamasse 49 riigis. Eestis taastati Tallinna linna ja Eestimaa Looduskaitse Seltsi (ELKS) koostöös võimalus taotleda sinilippu 2014. aastal. Sel aastal heisati rahvusvahelisel keskkonnakaitsepäeval, 5. juunil  Pirita ja Pikakari supelrandadel taas  rahvusvaheline kvaliteedi ökomärk «Sinilipp». Rahvusvahelise Keskkonnahariduse fondi FEE žürii otsusega tunnustatakse kaht Tallinna supelranda juba teist aastat järjest. Tallinnas koordineerivad randade keskkonnateadlikku haldamist Pirita ja Põhja-Tallinna linnaosavalitsused ning Tallinna keskkonnaamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles