Nõmme üldplaneering teeb elanikke jätkuvalt murelikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnaplaneerimise ameti planeeringute osakonna juhataja Martti Preem (taga paremal)selgitas nõmmelastele linnaosa üldplaneeringut.
Linnaplaneerimise ameti planeeringute osakonna juhataja Martti Preem (taga paremal)selgitas nõmmelastele linnaosa üldplaneeringut. Foto: Raigo Pajula

Eile õhtul Nõmme kõige suuremasse ehk Rahumäe põhikooli avarasse saali kogunenud umbes 40 kohalikku elanikku tundsid muret, et kas planeeringuga ei taheta mitte anda arendajatele vabad käed roheline parklinn tihedalt täis ehitada.

Nõmmelaste hirme püüdis maandada Tallinna linnaplaneerimise ameti planeeringute osakonna juhataja Martti Preem. Ta kinnitas, et tegemist on vaid linnaosa üldplaneeringu eskiisiga, milles tahetaksegi võimaluse korral arvestada kõiki inimeste tehtud ettepanekuid. Eskiisi esimene tutvustus toimus aasta tagasi ning paljusid siis üles kerkinud ja ametile kirjalikult laekunud ideid on püütud eskiisi sisse kirjutada.

Preem kinnitas, et Nõmme on välja kujunenud linnaosa ning üldplaneering ei näe ette sealse elanikkonna kasvu. Siiski on üldplaneeringus paika pandud arenduspiirkondi, kuhu saab täiendavalt ehitada. Eesmärk on aga see, et võimaldada inimestele senisest avaramat elamist.

Preem rõhutas, et kogu Nõmme on jaotatud erinevateks aladeks, kuhu tohib ehitada kas eramaju, väikekorterelamuid või mingeid muid hooneid. Üldplaneeringu järgi on kindel reegel see, et eramute piirkonda mingeid kortermaju püstitada ei tohi.

Väikekorterelamutes võib olla kuni kuus korterit. Selliseid maju on Nõmmele ehitatud juba enne sõda. Korruseid võib niisugustes elamutes olla kuni kolm.

Üldplaneering lubab ka 2400 ruutmeetriseid ja suuremaid krunte tükeldada, kuid seejuures ei tohi ükski kinnistu olla väiksem kui 1200 ruutmeetrit. Kui aga krunt on tiheda kõrghaljastusega, ei tohi tükeldamisel tekkida 1500 ruutmeetrist väiksemat kinnistut.

Ühe võimalusena näeb üldplaneering ette Nõmme linnaosa täiendava keskuse loomist Hiiule endise viljaelevaatori ja ladude alale. Nõmme linnaosavanema Rainer Vakra sõnul on tegemist eramaaga ning mingi tõmbekeskus võib sinna tekkida vaid siis, kui maa omanik soovib krundile ärikeskust ja muid hooneid ehitada. Planeering lubab sellele alale püstitada kuni 5-korruselisi maju.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles